Ili veće plaće u zdravstvu i školstvu ili štrajk!

Vijesti 12. kol 201918:03 > 18:59
N1

Ako do prvog listopada ne dobiju povećanje plaće od 4 posto, sindikati zdravstva najavljuju ne samo štrajk - već i povisuju svoj zahtjev na 6 posto.

Najavili su tako osam dana prije sastanka na kojima bi se trebali nastaviti pregovori nakon za njih frustrirajućeg povlačenja već parafiranog dogovora.

Ministar Milan Kujundžić uvjeren je da će na kraju biti onako kako je ispregovarano, no iz Ministarstva Josipa Aladrovića, koji je koordinator za politiku plaća, stiže poruka: Traži se održivo rješenje plaća za sve sektore koji to traže.

Od financijske injekcije njihovoj plaći zdravsteni radnici ne odustaju. U borbi za već dogovorenu 4% veliku povišicu spremni su u nastavku pregovora za 8 dana na stol staviti i još veće zahtjeve.

“Ukoliko se bude tražilo produljenje, odgoda dalje za potpisivanje kolektivnog ureda tražit ćemo veći postupak, u startu je naš zahtjev bio povećanje od 10 posto, a ispregovarali smo deset posto”, kaže Katica Rubić iz Sindikata zdravstva.

Mogli bi zatražiti i najmanje šest posto, no ministar zdravstva uvjeren je da za tim neće biti potrebe jer da će do 1.listopada sve biti riješeno.

“Ja vjerujem da će se u nastavku vrlo brzo potvrditi ono što smo dogovorili, da će Vlada u narednim tjednima povećati plaće za četiri posto”, rekao je ministar Kujundžić za N1.

No, nakon svega, bez obzira na ministrove poruke, liječnici koji u tim pregovorima nisu službeni pregovarači jer im Sindikat nije reprezentativan od sastanka 20.kolovoza ne očekuju mnogo.

“Nakon zadnje epizode koja je bila vrlo frustrirajuća za zdravstvene radnike, na način da je ministar parafirao dogovor, a Vlada ga odbila prihvatiti, nemam visoka očekivanja od nastavka pregovora, a nadam se da će i Vlada uvidjeti i važnost da u pregovorima sudjeluju i liječnici”, kaže predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Premijer je, nakon što je produžen Kolektivni ugovor ali bez dogovorenih povišica jasno rekao da to nije jedini sektor koji traži veće plaće i da prije odluke želi cjelovitu sliku. Pa koliko je onda sada, desetak dana kasnije, ministrov optimizam siguran?

“Ja kao pojedinac ne mogu davati garanciju, ali uvjeren sam tvrdo da mišljenje koje je premijer izrekao više puta će biti sprovedeno” Dakle, nemate garanciju premijera? “Garancije i jamstva su neke druge kategorije”, rekao nam je ministar Kujundžić.

Šest posto veću plaću traži i obrazovanje pa je premijer imenovao koordinatora za politiku plaća koji bi mu trebao dati tu cjelovitu sliku koju traži. Josip Aladrović će se time baviti i na sastaku za zdravstvenim radnicima, ali i dva dana kasnije.

“Intencija sastanka je da se u partnerskoj atmosferi započne rješavanje plaća u zdravstvu, no moramo istaknuti da su Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i ministar Josip Aladrović, kao koordinator pregovora o politici plaća, maksimalno posvećeni pronalasku horizontalnog rješenja u smislu rasta plaća u zdravstvenom, obrazovnom sustavu, policiji, državnim i drugim službama. Cilj je naći rješenja koje će biti financijski održiva i realna, vodeći računa o cjelini”, priopćeno je iz ministarstva.

Drugim riječima, povećanje plaća kao takvo dolazi u obzir. Ali je pitanje koliko, kome i kada. I dok se govori da bi za sve bilo potrebno oko 2 milijarde kuna i obrazovanje i zdravstvo najavljuju štrajk ne udovolji li se njihovim zahtjevima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.