'Hrvatsko zdravstvo je sustav koji donosi nove gubitke'

Vijesti 17. tra 201509:32 > 09:36
youtube/screenshot

U javnost su procurile ključne izmjene dvaju zdravstvenih Zakona: Zakona o obaveznom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se prema prijedlogu ministra zdravlja mijenjaju u čak 150 članaka.

To je samo dio prijedloga promjena dvaju krunskih zdravstvenih zakona, onog o obaveznom zdravstvenom osiguranju te o zdravstvenoj zaštiti koji će se uskoro naći na javnoj raspravi.

Predlagač, Ministarstvo zdravlja, traži hitnu saborsku proceduru kako bi do ljetne stanke zaživjele sve novosti i barem dijelom počela reforma sustava koja bi trebala obuzdati stvaranje gubitaka nakon izlaska HZZO-a iz riznice, kako to traži EK, te omogućiti “kupovanje” zdravstvenih usluga od onih koji budu povoljniji i kvalitetniji, kažu u Ministarstvu.

Veći dio promjena od 150 članaka koje bi trebalo promijeniti u oba zakona odnosi se na promjene nadležnosti pojedinih institucija od HZZO-a, Ministarstva zdravlja do Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, dio promjena sigurno će osjetiti građani, a o tome s koliko će novca raspolagati HZZO ovisit će hoće li to biti na njihovu štetu ili korist.

Prva izmjena tiče se osnivanje općih bolnica. Po novome, opće bolnice mogli bi osnivati i privatnici.

To je u Novom danu komentirao predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo, doktor Ante Ćorušić.