N1 istražuje: Kako izgleda "Igra" i zašto su migranti spremni na opasan pothvat

Vijesti 10. stu 201910:36 > 13:26
N1

Naš reporter Elvir Mešanović i snimatelj Goran Vejnović provjerili su kako izgleda "Igra" - opasan pothvat izbjeglica i migranata kojim pokušavaju iz BiH prijeći u Hrvatsku, a iz nje dalje u europske zemlje. I sami su se osvjedočili kako reagira hrvatska policija kada se nezakonito prijeđe granica dok su istraživali optužbe za policijsko nasilje i nezakonito vraćanje iz Hrvatske u BiH.

 Pogledajte reportažu: 

Gost TNT-a na temu migracija bio je aktivist za ljudska prava Gordan Bosanac.

“Uvijek je škakljivo pitanje kako dobiti konkretan dokaz o policijskoj brutalnosit prema migrantima, jedino da dobijemo snimku kako policija tuče migrante. Ali za to nema ni potrebe jer ima toliko dokaza, svjedočanstava i izvještaja međunarodnih organizacija”, komentirao je Bosanac reportažu i aktualnu situaciju s migrantima u BiH.

Smatra da čak i Europska komisija vjeruje da se to događa, ali ipak daje zeleno svjetlo za Schengen. “Tu sigurno ima dvostrukih mjerila. Krši se Schengenski zakonik, a čujete izjave iz EK da Hrvatska radi sjajan posao na vanjskj granici. To je dvostruki standard jer ni EK ne zna što bi, a zapadnijim i centralnijim zemljama odgovara da što manje ljudi dolazi kod njih.”

N1

Kaže i da se na talijansko-francuskoj granici isto događa te da postoje optužbe protiv talijanske policije takao da hrvatska policija nije u tome usamljena.

“Nitko ne zna što bi učinio po pitanju revizije sustava azila u Europi, tzv. Dublina III.”, odgovara Bosanac zašto smatra da EU neće biti u stanju napraviti bolji sustav azila. Osobno misli da će se ta tema i dalje gurati ispod tepiha.

“Katastrofa u BiH se već dešava, vidjeli smo na što liče ti kampovi. Ljude sada tuku, uzmu vam mobitele i vi ponovno idete u “Igru”. To je poruka koja je duboku utisnuta u ljude koji bježe od ratova, siromaštva, korupcije i oni neće odustati.

Mislim da je Hrvatska napravila grešku jer je prije dvije godine ruta išla preko Srbije i umjesto da se tamo pokušala kontrolirati migracija, to se prebacilo u BiH i sada je izvan kontrole jer sustavnog rješenja nema.”

Bosanac vjeruje da bi rješenje moglo primjerice biti da se tim ljudima omogući legalan način ulaska u EU. “Ako ste Sirijac ili Afganistanac vi nemate legalan način za ući. Možete zatražiti vizu u veleposlanstvu, ali će vam biti odbijena. EU bi trebala osmisliti neku vrstu zelene karte kao što ima SAD”, smatra Bosanac. Priznaje da bi to uzrokovalo navalu, ali na legalan sustav migracija.

“Treba osmisliti sustav pomoći. Globalne nejednakosti postale su velike, a svijet malen”, zaključio je.

Urednica TNT-a Nataša Božić u emisiju je i zvala predstavnike MUP-a na ovu temu, ali se nisu htjeli odazvati ovaj put.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram