Politički analitičari o tome tko bi mogao postati novi predsjednik

Vijesti 20. pro 201915:05 > 15:16
N1

Četvorica političkih analitičara prognozirali su rezultate izbora koji se održavaju u nedjelju, 22. prosinca.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je rekao: “Mislim da će na kraju biti isto kao i na početku – Zorinda: Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović ulaze u drugi krug, a u drugom krugu Zoran Milanović ne može pobijediti. Dakle, Kolinda. Gotovo sam siguran da ona dobiva u drugom krugu ako uđu, ali nisam siguran da njih dvoje ulaze u drugi krug, jer su nas ankete više puta prevarile”. 

“Od početka govorim jednu stvar: da je za drugi krug najsigurniji Zoran Milanović i da Zoran Milanović gotovo sigurno ne može pobijediti u drugom krugu, jer je naprosto ljevica ukupno slabija od desnice, a čini mi se nevjerojatno da bi desnica bila više nego dvostruko jača od ljevice, pa da bi dva desna ušla u drugi krug. To mi se čini nevjerojatnim, ali nije nemoguće. Međutim, i dalje mi se čini najvjerojatnijim scenarijem – Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović u drugom krugu i onda vjerojatnije pobjeđuje Kolinda Grabar Kitarović što nema nikakve veze s mojim željama, molim da me se krivo ne razumije, nego s procjenom situacije”, napominje Puhovski te dodaje kako ne vjeruje da će Milanović pobijediti uđe li u drugi krug i sa Škorom”, obrazlaže Puhovski. 

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Berto Šalaj“Po cijenu da ispadnem naivan prognozirat ću. Mislim da postoji 50 posto šansi da u drugi krug uđu Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović, 30 posto bih dao da će u drugi krug Zoran Milanović i Miroslav Škoro, a 20 posto da će Miroslav Škoro i Kolinda Grabar Kitarović. Čini mi se da će ipak kandidati dvije najsnažnije političke opcije u Hrvatskoj mobilizirati birače i ući u drugi krug. Neke ankete pokazuju da im je Škoro veoma blizu, no nisam siguran. To će u velikoj mjeri ovisiti o situaciji među HDZ-ovim biračima”. 

Rezultate izbora prognozirao je i komunikacijski stručnjak Pero Tanta

“Između Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića, a iz perspektive onog što znamo o dosadašnjem biračkom ponašanju, ona je u određenoj prednosti, jer koliko god trenutno postoji rat na desnici između Miroslava Škore i Kolinde Grabar Kitarović ne vjerujem da će Zoran Milanović uspjeti privući značajan broj birača Miroslava Škore. Mislim da će oni ili ostati doma ili u drugom krugu glasati za Kolindu Grabar Kitarović, ali ne bih se kladio na veliki novac na Kolindinu pobjedu u drugom krugu. Znači to sam rekao po cijenu da ispadnem naivan”, napominje Tanta.

Što ako u drugi krug uđu Milanović i Škoro ili Škoro i Grabar-Kitarović?

“Mislim da je naša lijeva politička scena u velikom problemu i da bi Škoro pobijedio Milanovića, a u drugom slučaju, ne vjerujem da bi dio SDP-ovih glasača glasao za Kolindu jer je mainstream kandidatkinja. Zapravo mi se čini da bi najneizvjesniji obračun bio između Škore i Kolinde Grabar Kitarović, iako je najmanje izvjesno da će se dogoditi. I tu mi je stvarno jako teško prognozirati. Ankete daju određenu prednost Miroslavu Škori, ali je to na razini statističke greške”, kazao je Tanta.

Profesor Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti osvrnuo se pak na istraživanje koje je proveo o izbornim rezultatima, a temeljenom na analizi anketa provođenih još od siječnja. Po njima, aktualna predsjednica ima najveće šanse za ulazak u drugi krug, slijedi je Zoran Milanović, a Raos ne isključuje mogućnost ni da je prestigne.

No, oprezan je s procjenama rezultata ostalih kandidata, naročito onih “alternativnih”, to je teže predvidjeti od ponašanja birača sklonih velikim strankama, pa stoga vjeruje da će Kolakušić ostvariti bolji rezultat nego što pokazuju ankete. I Juričan, također, kojeg naziva hrabrim čovjekom.

“Koliko god da je bratoubilački rat na desnici, ne treba zaboraviti da je Milanović crvena krpa mnogima na desnici. Nije on bilo koji kandidat SDP-a, nema on simpatija tamo. S druge strane, teško će mu biti ljudima u centru ili na ljevici reći – ja sam najbolje što imate, moramo srušit Kolindu. Mnogi su razočarani s njim, neki će reći pa dobro to je Kolinda, znamo kakva je, nije to sad tolika motivacija da začepimo nos i glasamo za tebe. Lakše bi mu bilo motivirati ljude da je naspram njega Škoro ili Kolakušić”, smatra Raos, a vjeruje i da bi HDZ poduzeo neke korake da spriječi Škorin dolazak na vlast.

Nije htio predviđati ishod drugog kruga nađu li se u njemu Grabar Kitarović i Škoro, jer dosta toga bi ovisilo o ponašanju birača ljevice i porukama koje bi Milanović slao u tom slučaju, piše Index

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.