Ministarstvo poziva građane: Javite nam ako ste negdje vidjeli plemenite periske

Vijesti 22. srp 202415:28 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije od 2020. godine provodi akciju "Jeste li vidjeli plemenitu perisku" kojom poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske. Akcija je aktualna kroz cijelu godinu, no njen značaj najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu.

Ako opazite plemenitu perisku za koju sumnjate da je živa, potrebno je provesti kratku provjeru kako bi se potvrdila sumnja.

Iznad periske trebate nježno proći rukom kroz morsku vodu, uslijed čega će se periska, ako je živa, zatvoriti. Pri tome trebate paziti da perisku ne dirate.

Pogledajte kratku snimku kako ispravno provesti navedenu provjeru. Potrebno je naglasiti da uspravna ljuštura ne znači i da se radi o živoj jedinki.

Naime, i do trećina ljušture plemenite periske zakopana je u podlogu (sediment) pa je čest slučaj da prazne ljušture ostanu uspravne u sedimentu duže vremena nakon uginuća jedinke, dajući dojam žive jedinke, sve dok djelovanjem morskih struja i valova ili vremena ne polegnu na dno.

Skrećemo pažnju da nije rijedak slučaj da se u praznoj ljušturi, koja ostaje uspravno stajati u sedimentu duže vrijeme nakon uginuća, nastane kamenice.

Kamenice također reagiraju na podražaj, što može dovesti do zabune da se radi o živoj perisci. Primjer takvog slučaja možete pogledati na ovoj snimci.

Informacije o opažanju žive plemenite periske možete dojaviti putem online obrasca za dojavu  ili na e-mail adresu: [email protected].

Najvrjedniji dojavljivači bit će nagrađeni atraktivnim promotivnim materijalima, a svaki dojavljivač potvrđeno žive jedinke plemenite periske, imat će čast dati ime dotičnoj jedinci. Tako su dojavljivači dali imena živim jedinkama kao npr. Nova nada na području Omiša ili Pia na području Nina.

Također dojavljivači potvrđenih živih jedinki plemenite periske će biti nagrađeni obiteljskom ulaznicom za: Nacionalni park Brijuni, Park prirode Telašćica, Aqaurium Pula, JU Kamenjak, Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“ ili Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo, ovisno o želji dojavljivača.

Zaprimljene dojave mogu se pregledati na Bioportalu: https://bioportal.hr/gis/, gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom te zainteresiranom javnošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!