Aktivistkinja o Lexu AP: “Ovo nije na strani žena”

Vijesti 19. sij 202420:18 1 komentar
Pixabay

Predstavnica Centra za ženske studije Dorotea Šušak podržala je danas najavu novinarskog prosvjeda zbog Lex AP-a, odnosno izmjena Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, nakon kojih će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo. Upozorila je kako će te izmjene ugroziti i prava žena koje prijavljuju nasilje.

Prema njezinim riječima izmjene Kaznenog zakona, koje među ostalim uvode i femicid kao posebno kazneno djelo, trebale su biti na strani žena.

Ovo nije na strani žena

“Na žalost ovakva intervencija koja uvodi kazneno djelo otkrivanja izvidne ili dokazne radnje nije na strani žena. To nije sinkrono s politikom koja bi trebala biti na strani žena, a nije sinkrono ni s javnim interesom. Ta nova odredba ne šteti samo novinarima nego šteti cijelom društvu”, kazala je Šušak ističući kako su mediji u svim demokratskim društvima korektiv društvenih problematika.

Podsjetila je i da različiti slučajevi ne samo iz Hrvatske nego i iz zemalja u regiji pokazuju kako neki slučajevi nasilja nad ženama, da nisu snimani i javno objavljeni, odnosno da žene nisu naišle na podršku u javnosti i medijima, ne bi možda nikada bili obili otkriveni, a kamo li sankcionirani u kaznenom smislu.

Lex AP šteti društvu

“Zato ovo šteti čitavom društvu i nije na strani žena. Ima potencijal naštetiti i zviždačima te ugroziti borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Ova izmjena zakona ima potencijal samo ako ju prate i izmjene drugih zakona, Obiteljskog zakona i svih prevencijskih akata. Ako nismo podrška onima koji su na strani policije, pravosuđa i medija time što im otkrivaju informacije o zlostavljačima, ne možemo reći da smo na strani žena”, istaknula je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare