Analitičar o raskolu u DP-u: Mislim da je odmah bilo jasno da oni ne mogu ostati kompaktni

Vijesti 22. kol 202420:17 0 komentara

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Višeslav Raos gostovao je u N1 Studiju uživo s domagojem Novokmetom i komentirao obračun unutar Domovinskog pokreta kao i nadolazeće predsjedničke izbore.

“Vrlo vjerojatno mi sada svjedočimo nekoj vrsti raskola Domovinskog pokreta. Mislim da je odmah bilo jasno da oni ne mogu ostati kompaktni. Pitanje je što ih drži zajedno”, rekao je Raos komentirajući unutarstranački rat u DP-u.

“DP je jako naivno ušao u cijelu priču. Velik broj mandata ne znači da ste postali politički faktor To je zanimljivo na hrvatskim izborima. Oni su pogledali rezultate i rekli mi sada krojimo sudbinu zemlje, ali ne. To ne ide tako”, dodao je Raos.

N1

Izbori u SDP-u

Osim obračuna unutar DP-a, Raos je komentirao i izbore unutar SDP-a te kandidaturu Sanje Major koja želi povratak SDP-a socijaldemokraciji.

“Ona tim želi poručiti biračima i simpatizerima stranke da su shvatili pogrešku stranke, ali to naglašava i u bojazni da im Možemo krade prostor u takvim temama”, kaže Raos.

Mogu li Možemo i SDP naći zajednički jezik?

Raos je odgovorio i na pitanje mogu li ove dvije stranke naći zajednički jezik na lokalnim izborima 2025. godine.

“Za početak treba reći da platforma Možemo nije zadnje četiri godine nešto prošla na izborima. Oni i dalje nisu prisutni u mnogim većim sredinama u Hrvatskoj, tako da ako će htjeti biti prisutni, to im je jedino rješenje. Samo je pitanje žele li oni to”, govori Raos.

Predsjednički izbori

Raos je komentirao i nadolazeće predsjedničke izbore.

“Ne bi bilo loše kada bi se izborna ponuda smanjila u Hrvatskoj, odnosno kad bi postala ozbiljnija. Manjim stranka može nekad imati smisla istaknuti kandidaturu za nešto gdje nemaju šanse, samo da dobiju vidljivost”, objašnjava.

Osvrnuo se i na Milanovića.

“On je favorit i nije. Vidjet ćemo tek na jesen kad se ljudi krenu pitati što je radio u zadnjih pet godina”, kaže Raos.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!