Bačić o odabiru ustavnih sudaca: Bit će nam važne tri stvari

Vijesti 13. lip 202417:45 1 komentar

Ono što je ostalo neriješeno u prošlom sazivu su ustavni suci. Prije svega pitanje zašto se nije ranije krenulo u proceduru pa smo dovedeni u situaciju da se postojećim sucima moraju produljiti mandati. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i obnove Branko Bačić bio je gost Newsrooma, gdje je o ovoj temi razgovarao s našom Ankom Bilić Keserović.

“Bilo je više opravdanih razloga. Istekao im je mandat 7. lipnja, međutim, temeljem Ustavnog zakona, ako se izaberu prije tog datuma, još šest mjeseci djeluje rok u kojem oni obnašaju dužnost”, objasnio je.

“Tu situaciju smo imali 2016. godine i uspjeli smo postići konsenzus, a godinu dana kasnije, kada smo birali troje sudaca Ustavnog suda, tada sam pregovarao s oporbom i bilo je dosta političkog natezanja oko njihovog izbora”, dodao je.

Upitan hoće li kriteriji sada biti na većoj razini, odgovara: “Sve ovisi o Odboru za ustav, njegovom prijedlogu i našem dogovoru. Ovdje ćemo mi vladajući i oporba pokazati na kojoj smo razini odgovornosti. Ne bih unaprijed govorio o nekome tko će biti izabran već o nama, jer to ovisi o nama. Pričekajmo da završi javni poziv, da se kandidati prijave, a nakon što obavimo razgovor, biti ćemo puno pametniji”, a zatim dodaje: “Bit će nam važan njihov dosadašnji rad, znanje i poznavanje ustavnog prava.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare