Bačić: Obostrana želja i HDZ-a i DP-a je da do kraja odradimo koaliciju

Vijesti 19. lip 202410:04 1 komentar
N1

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u srijedu da je obostrana želja i HDZ-a i Domovinskog pokreta da do kraja mandata odrade ovu koaliciju.

“Naša obostrana želja pa i naše aktivnosti idu u smjeru da do kraja mandata odradimo ovu koaliciju”, kazao je Branko Bačić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, u svjetlu izjave predsjednika DP-a Ivana Penave koji je u utorak poručio da će u toj stranci “dati sve od sebe” da koalicija potraje.

Bačić je naglasio da su zajednički razlike koje postoje u određenim situacijama velikim dijelom nadišli potpisivanjem koalicijskog sporazuma.

“Mi smo taj sporazum potpisali, on je ustvari onda pretočen u program Vlade, tako da ono sve što piše u programu Vlade je ekstenzivno tumačenje ili provedba samog sporazuma. S tim smo našim programom koji smo predstavili u Saboru prezentirali sam koalicijski sporazum, a za sada ga nismo imali namjeru objavljivati”, rekao je.

Što se tiče suradnje s DP-om, Bačić je ustvrdio da je koalicija pokazala da “ima širinu” i “može iznaći rješenja i kada se činilo da će dovesti do krize u funkcioniranju vlade” na pitanju imenovanja čelnika SDSS-a Milorada Pupovca na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine.

“Bez obzira što DP nije bio najsretniji s tom činjenicom, nakon jednog, dva sastanka izdigli smo se iznad toga i riješili taj problem”, rekao je.

DP-ovi ministri odlično surađuju, ne vidim probleme koji se DP-u pokušavaju prikačiti

Upitan koliko događaji u samom DP-u mogu narušiti ili eventualno ugroziti ovu vladajuću koaliciju, parlamentarnu većinu, Bačić je kazao da ne želi ulaziti u njihove odnose.

“Ono što vidim na našim sjednicama užeg kabineta i Vlade je da su ministri koji dolaze iz DP- s nama u odličnoj suradnji i ja te probleme koji se uporno pokušavaju prikvačiti DP-u ne osjećam, niti na razini vladajuće većine, niti na razini Vlade”, kazao je.

Govoreći o izborima u HDZ-u i očekuju li on i premijer protukandidate, poručio je da to ovisi o volji članova te da su izbori otvoreni za sve članove. “Kandidacijski postupak je u tijeku, počinje i prikupljanje potpisa za kandidaturu”, dodao je.

Bačić: Konstrukcijska obnova će biti “nešto malo sporija”

Vezano za obnovu, ministar graditeljstva istaknuo je da bi se za dio zagrebačkog potresa, prije svega Krapinsko-zagorske županije, u smislu izgradnje zamjenskih kuća i kompliciranih konstrukcijskih obnova, ove ili iduće godine trebala polako privoditi kraju.

Nešto malo sporija će, kaže, biti konstrukcijska obnova. “Mi ćemo grad Zagreb još neko vrijeme morati obnavljati s obzirom na veliki broj višestambenih zgrada, to je iznimno zahtjevna konstrukcijska obnova”, naglasio je.

Naveo je da su na Banovini dosad obnovili ukupno gotovo 12.000 lokacija sa 45.000 stambenih jedinica, a na području Sisačko-moslavačke županije grade i potpuno novi stambeni fond sa 56 višestambenih zgrada s gotovo 1000 stanova.

Ministar je najavio i da će 27. srpnja predstaviti Nacionalni plan stambene politike.

Bačić u srijedu ide u radnu posjetu gradu Glini, gdje će obići nekoliko lokacija obnove od potresa te održati sastanak s gradonačelnikom Ivanom Jankovićem i predstavnicima Sisačko-moslavačke županije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare