BUZ prozvao Možemo: “To će ih sasvim sigurno skupo koštati već na prvim izborima”

Vijesti 17. lis 202414:45 1 komentar
Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

"Sa velikom dozom nevjerice smo slušali obraćanje javnosti gospodina Damira Bakića koji je u društvu kolega iz stranke Možemo u Hrvatskom saboru izrijekom podržao politiku rastućeg siromaštva umirovljenika koje već godinama provodi HDZ", stoji u priopćenju BUZ-a.

“Na stranu to što je u samom uvodu rekao da neće o brojkama da bi iz iznio cijeli niz bez jasno definiranog konteksta čime je samo dodatno „pokakao lončiće“.

Nije namjera ovog priopćenja polemizirati sa lošom matematikom i pogrešnim podacima koje iznosi gospodin Bakić već sa činjenicom da uvaženi saborski zastupnik proziva i etiketira sve nas, pa i svoje kolega zastupnike, koji u svezi mogućeg povećanja mirovina zastupamo stav drugačiji od njegovog (čitaj Možemo), nerazumnima, neodgovornima, nerealnima, dakle politikantima koji traže nešto što je po njemu odnosno Možemo naprosto nemoguće. Nije naravno rijetkost da neki ljudi vlastito neznanje o nečem što je moguće nastoje prikazati kao nemoguće, no nekako mi se čini da u ovom slučaju nije riječ o tome već vrlo je vjerojatno o svjesnom podržavanju politike HDZ-a prema umirovljenicima.

Nevjerojatna je podudarnost niza „argumenata“ HDZ-a sa „argumentima“ koje navodi gospodin Bakić, a još zanimljivije je da imaju gotovo isti prijedlog za „povećanje mirovina“. Možemo dakle kroz narednih 5 godina predlaže povećanje mirovina od 1% prilikom svakog redovitog polugodišnjeg usklađivanja što bi bilo u svakoj godini po 2 %. I tako do ukupnog povećanja od 10%. Zanimljivo je da su veoma sličan prijedlog još proljetos zastupali i javnosti predstavili i HDZ-ovi trabanti iz SUH-a i HSU-a pa se ovo doima kao prerađeni prijedlog navedenih odnosno samog HDZ-a.

“Politiku HDZ-a podržava i Možemo”

Pričati i navodnoj potrebi dodatnih 3,5 milijarde eura da bi se došlo do prosječne mirovine od 60% prosječne plaće, a ne razumjeti ili ne staviti odrednice prijedloga koje je BUZ predstavio u pravi kontekst je tek neodgovorno, neozbiljno i politikantski od strane Možemo prema umirovljenicima kojima ovakvi stavovi sasvim sigurno neće promaknuti. I dalje tvrdimo i lako dokazujemo da je za sve prijedloge za povećanje mirovina koje smo javno iznijeli dovoljno 1,5 milijardi eura što je obzirom na „višak“ u proračunu od 1,8 milijardi bilo i više no dovoljno da se mirovine povećaju doslovno odmah.

Za razliku od Možemo sve više oporbenih stranaka u Hrvatskom saboru uviđa jasnu i opasnu politiku HDZ-a kojom namjerno gura umirovljenike, i ne samo njih, u sve veće siromaštvo, no umirovljenici su 01. listopada pokazali da ne pristaju na politiku HDZ-a, koji kako vidimo podržava i Možemo, što će ih sasvim sigurno „skupo koštati“ već na prvim slijedećim izborima kada od umirovljenika budu tražili povjerenje”, navode u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare