Dan odluke za Domovinski pokret: “Izbrojite glasove pred svim kandidatima”

Vijesti 31. kol 202407:00 0 komentara

Ivan Penava ili Mario Radić - danas je dan odluke za Domovinski pokret. Bitka za stranku odvija se već tjednima i pri tom se ne biraju sredstva. Radić je uvjeren da će Penava pokušati ukrasti i izbore, a onda i stranku. Pozvao je sve članove DP-a da danas dođu na sabor. Druga strana obećava demokratske izbore i tvrdi da Radić lažnim optužbama želi prikriti činjenicu da nema većinu i da će od danas biti samo običan član stranke. Dan uoči izbornog sabora, Radićev kandidat za zamjenika predsjednika Igor Peternel zaprijetio je da barem troje zastupnika neće više podržavati vladu ako ne bude promatrača izbornog procesa.

Očekivano, jučer, dan prije grand finala – red optužbi, red prozivki.

Kandidat za predsjednika stranke Mario Radić uvjeren je da će Ivan Penava u utrci za drugi mandat ukrasti izbore, a već najavljuje i da takvi rezultati za njega ne važe: “To će biti krađa izbora. Mi takve rezultate neće moći prihvatiti, to vam mora biti svima jasno.”

A da bi rezultate izbora prihvatio, predlaže ili da na izbornom saboru budu predstavnici kandidata. Ili…

“Pričamo o 103 glasa. Kutije će biti u glavnoj sobi. Izbrojite glasove pred svim kandidatima.”

“Čega se bojite”, zatim je upitao.

Mlinarić Ćipe jamči demokratske izbore

S druge strane poručuju – ovo će biti demokratski izbori: “Ovo je Radićeva izlazna strategija. Zna da gubi i pokušava reći da je njega netko pokrao. Kako? Neka odgovori na pitanje tko je pisao Statut Domovinskog pokreta i tko je izabrao pet osoba koje vode proces izbora u DP-u”, kaže Stipo Mlinarić Ćipe.

Pa daje i on svoj prijedlog: “Bit će po Statutu Domovinskog pokreta. Kako piše – glasanje može biti i tajno i javno. Evo, ako oni misle da će ih netko pokrasti, onda javno glasanje, riješimo sve u 5 minuta.”

“Kod nas u Statutu piše da je glasovanje javno ili tajno a u pravilniku o provedbi izbora da je isključivo tajno”, tvrdi Radić.

Profesor Ivan Rimac predviđa da ćemo uskoro imati Domovinski pokret 1 i 2: “Koja god struja pobijedila, mislim da će se razdvojiti na dvije stranke, to je inače čest slučaj na krajnoj desnici.”

Premijera pak zanima samo jedno: stabilnost vladajuće većine za koju su, kako kaže, oba kandidata za predsjednika DP-a dali garancije. Izgleda da je ostanak na vlasti je jedina točka oko koje se Penava i Radić slažu.

“Domovinski pokret ima svoje izbore po svojim pravilima. Jedino bitno je da su i Penava i Radić vrlo jasno u komunikaciji sa mnom, a ona se odvijala ovih dana, naglasili da kakvi god scenariji bili u postizbornom razdoblju, da će čvrsto i snažno podržavati parlamentarnu većinu i Vladu. To je meni dovoljno”, kazao je premijer.

A subotnji scenariji mogu biti raznoliki. Jučer je s Markova trga Mario Radić uputio i poziv na mirno javno okupljanje ispred zagrebačkog hotela u kojem će se održavati izbori: “Pozivam ih da mirno budu tamo i da pokažemo pravo lice.”

Ako je suditi po kampanji i najavama, i završnica bi mogla biti prljava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!