DIP za slijepe i gluhe osobe pripremio posebne upute za glasanje

Vijesti 04. lip 202413:05 0 komentara
Luka Batelic/PIXSELL

Kako bi im olakšalo glasovanje na nedjeljnim izborima za Europski parlament, Državno izborno povjerenstvo (DIP) je za slijepe i slabovidne birače pripremilo zvučne snimke svih 25 izbornih lista, a za gluhe i nagluhe birače upute i obavijesti na znakovnom jeziku i titlovima.

Zvučna snimka svih 25 izbornih lista s imenima 300 kandidata koji se natječu na europskim izborima za 12 hrvatskih zastupnika u Bruxellesu, dostupna je na mrežnoj stranici DIP-a www. izbori. hr.

Za slijepe i slabovidne osobe, DIP je pripremio i zvučnu snimku Obvezatnih uputa o načinu glasovanja slijepih, birača s tjelesnom manom, nepismenih te birača koji ne mogu pristupiti na biračko mjesto.

U tim se Uputama birače podsjeća da se glasovanje obavlja osobno, ali i da postoje slučajevi u kojima se, iznimno, može odstupiti od tog načela, primjerice kad birač ima neku tjelesnu manu, poput oštećenja ruku, ili kad je nepismen. Takav birač može doći na biračko mjesto s drugom pismenom osobom koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti željenu listu, odnosno kandidata.

Slijepi birači imaju pravo samostalno glasovati uz pomoć druge osobe, pratitelja, koja će po njihovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred liste koju žele i kandidata kojeg preferiraju, odnosno kojemu želi dati prednost u odnosu na ostale kandidate s te liste.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano više od 17 tisuća osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost.

DIP je mislio i na gluhe i nagluhe birače za koje je pripremio upute i obavijesti na znakovnom jeziku i titlovima.

Kroz deset kratkih videa, uz pomoć znakovnog prevoditelja i titlove, upoznaje ih s izbornim pojmovima i pravima te ‘vodi’ kroz izborni proces, zaključno do utvrđivanja rezultata glasovanja.

23 stranačke i dvije nezavisne liste

U nedjelju, 9. lipnja, od 7 do 19 sati, u Hrvatskoj i inozemstvu 3. 731. 860 hrvatskih birača ima pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament.

Natječe se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, uz liste stranaka HDZ-a, Mosta, Možemo, DP-a, SDP-a i drugih, tu su i dvije nezavisne liste, dosadašnjeg europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak.

Nedjeljni izbori četvrti su europski izbori za Hrvatsku.

Prvi su održani 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska Republike Hrvatske u EU, 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine, održavali redoviti europski izbori. Posljednji europski izbori održani prije pet godina, bili su u svibnju 2019. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!