DP prilično munjevito gubi zastupnike. Lacković će napraviti klub s Vučemilović i Štromarom?

Vijesti 16. svi 202409:25 0 komentara
Patrik Macek / Pixsell

Domovinski pokret zasad gubi zastupnike jednakom brzinom kao u prošlom sazivu Sabora. Prije četiri godine je nakon izbora DP bio oporba, sada se pridružio HDZ-ovoj parlamentarnoj većini, ali klub zastupnika im se opet rapidno osipa, piše Novi list.

Novost je da u klubu Domovinskog pokreta neće biti niti Željko Lacković, koji je kao nezavisni kandidat na DP-ovoj listi u 4. jedinici sa šestog mjesta, pomoću preferencijskih glasova, ušao u Sabor, javlja Novi list. On se s nezavisnom Vesnom Vučemilović, koja se iz oporbenih Hrvatskih suverenista prebacila u parlamentarnu većinu, dogovorio o osnivanju kluba i sada im još treba treći član. U igri je Predrag Štromar iz HNS-a, koji također nema klub.

Prijetnje isključenjem

Na ovim izborima je na listi Domovinskog pokreta izabrano 14 zastupnika, a uskoro bi ih moglo biti samo 11. Prvi je, odmah poslije izbora, otpao Mislav Kolakušić, koji smatra da je DP koaliranjem s HDZ-om prevario birače. S njim se faktično slaže Josip Jurčević, koji je najavio da neće glasovati za Vladu Andreja Plenkovića, pa mu je stranačko vodstvo objasnilo da bi u tom slučaju bio isključen. Od zastupnika se očekuje da podupire Vladu svoje stranke, što je Jurčeviću jasno, ali ni pod koju cijenu ne želi promijeniti svoje negativne stavove o Plenkoviću.

Lacković tvrdi da ima dobre razloge da ne bude u Klubu Domovinskog pokreta.

– Napravit ćemo klub nezavisnih i kroz njega ću puno lakše komunicirati ono što je meni ključno, a što, tako da kažem, nije »core business« DP-a. Naš klub, koji će svakako biti dio parlamentarne većine, otvorit će dodatan prostor nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima općina, kojih je u Hrvatskoj čak 133. Kroz nas će oni moći artikulirati svoje potrebe i probleme. Opcija nezavisnih najjača je opcija u mojoj Koprivničko-križevačkoj županiji, ima osam vijećnika u Županijskoj skupštini kao i, samo u koprivničkom dijelu, gradonačelnika Đurđevca i četiri općinska načelnika. Njima će naš klub biti servis u Saboru, to je smisao, rekao je Lacković Novom listu. Klub s tri većinska zastupnika mogao bi biti samostalan koalicijski partner HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!