Mirko Galić: Europa je u opasnosti u kakvoj nije bila od Drugog svjetskog rata – dva su rješenja

Vijesti 07. lip 202418:24 0 komentara

Dugogodišnji diplomat i novinar Mirko Galić gostovao je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta gdje je govorio o europskim izborima i jačanju desnice u Europi.

Galić smatra da je Europa u opanosti. “Ne samo u krizi – u opasnoti u kakvoj nije bila od Drugog svjetskog rata. Prijeti joj rat. Rat je na njenim granicama, s mogućnošću da prijeđe granice i proširi se prema zapada.”

Za takvu situaciju, Galić vidi dva rješenja.

“Prvo, da brani status quo. Europa ne može braniti status quo jer Europa nije efikasna. Ona gotovo da nije pristuna u ovim političkim odlukama koje se donose za rat u Ukrajini”, kaže Galić.

“Drugo, jačanje autoritarnih tendencija, ovih ili onih. Sad su u pitanju desne. Na lijevici ekstrema ima ali su potpuno nebitni, marginalni, nemaju mogućnosti da se realiziraju”, dodaje.

Ekstremna desnica ima nekoliko krila, tvrdi Galić. “Ima njemačko krilo koje je još uvijek zaraženo nekim prošlim njemačkim vremenima. Francusko krilo koje se pod vodstvom Marine Le Pen oslobodilo onog nacističkog parfema koji je koristio njen otac, ali je još uvijek kad treba braniti Europu vrlo skeptična prema Europi. I ima talijanska kranja desnica, koja koketira malo s liberalizmom, malo s nacionalizmom, malo euroskepticizmom, ima tamo svega. Ali sve su te ideje za Europu neželjene ideje, jer će blokirati ono što Europi ovog časa treba, a to je reforma.”

Galić je komentirao to što Ursula von der Leyen želi talijansku premijerku Giorgiu Meloni uvući dublje u europsku politiku.

Teško je objasniti koliko ona vodi računa o interesima svoje karijere, a koliko o interesu Europe. Bojim se da u interesu Europe nije da se stvara gemišt u trenutku kad Europa mora imati čistu politiku”, komentirao je Galić predsjednicu Europske komisije.

“Putin je napao Ukrajinu za početak promjene svjetskog poretka”

“Nije Putin napao Ukrajinu samo zbog nekoliko stotina četvronih kilometara površine… Putin napadom na Ukrajinu započinje kampanju za promjenu svjetskog poretka. U tom novom svjetskom poretku Amerika će ostati Amerika. Kina će postati vjerojatno dominantna svjetska ekonomska sila. Indija je barem po broju stanovnika blizu. Rusija ima svoje ambicije, pa i svoja prava kao najveća zemlja na svijetu”, priča Galić.

Stvara se konglomerat velikih sila koje će vladati svijetom, smatra Galić.

A što je s Europom?

“Ona se prepustila Americi. Ona je u tom zapadnom brodu, ali ne kormilari. Sad u Europi čekaju hoće li pobjediti Biden pa će ostati isto ili će pobijediti Trump pa će izolirati Europu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!