Ginekolog nepravomoćno osuđen za silovanje preko odvjetnika poručio: “Ovo je neprimjerena hajka”

Vijesti 13. ruj 202414:43 0 komentara
N1

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je nakon sjednice Vlade rekao da ginekolog iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice, više ne radi u toj bolnici.

“On više ne radi. To su najnovije informacije i osobno nisam zadovoljan dinamikom postupanja u ovom apsolutno neprihvatljivom slučaju kojeg moram osuditi. KBC Osijek je nakon medijskih natpisa zatražio nepravomoćnu presudu od Županijskog suda u Osijeku i oni su 11. rujna tu presudu i zaprimili. Nakon toga bolnica u Osijeku je pokrenula disciplinski postupak po tom predmetu prema optuženom”, rekao je Vili Beroš i nastavio:

“U međuvremenu je upitan još jedan slučaj pa je bolnica pokrenula još jedan disciplinski postupak koji je sada u tijeku. Prema mojim informacijama, a u kontaktu sam s ravnateljem, dotični liječnik donio je potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad, on je na bolovanju i kao takav više neće biti aktivni sudionik u pružanju zdravstvene zaštite, a od početka govorim da nije trebao ni biti”, kazao je ministar.

Odvjetnik ginekologa Zlatka Topolovca Krešimir Arambašić oglasio se u ime svog klijenta priopćenjem u kojem poziva na presumpciju nevinosti do pravomoćnosti presude te osuđuje neprimjerenu hajku koja je nastala u javnosti od kad se saznalo za ovaj slučaj. Napominje i da Topolovac odbacuje sve optužbe, prenosi Dnevnik.hr.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“S obzirom na interes javnosti kao i čitav niz do sada objavljenih navoda u medijima o liječniku prof. dr. sc. Zlatku Topolovcu koji je nepravomoćno osuđen pred Županijskim sudom u Osijeku, a radi zaštite instituta nedužnosti te zbog negativnih utjecaja i pritiska na sudove, Ministarstvo zdravstva te KBC Osijek, podnosi se ovo očitovanje.

Sve navode i činjenice u vezi konkretnog kaznenog postupka optuženik i njegova formalna obrana isticati će isključivo i samo na mjestima koja su za to predviđena, a to su sudovi. Protiv presude Županijskog suda u Osijeku od strane obrane uložena je žalba te je redovni kazneni postupak i dalje u tijeku.

Potreba za izlazak pred javnost je neprimjerena hajka i pritisak na javnost, ali i na sudove s jedinim ciljem da se javnosti sugerira na zaključak da je nepravomoćno osuđena osoba ujedno i kriva što je suprotno odredbi čl. 3. Zakona o kaznenom postupku koji jasno navodi da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja kao i čl. 28. Ustava RH te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U smislu promicanja ljudskih prava podsjećamo da je jedno od temeljnih ljudskih prava i vrednota institut presumpcije nevinosti, jer takva osoba nije kriva te smo svi zajedno dužni svojim djelovanjem promicati i štititi ljudska prava pa tako i nepravomoćno osuđenih osoba što je temelj demokratskog društva i ravnopravnosti svih građana uz zabranu svih oblika diskriminacije i difamacije.

Obrana u cijelosti odbacuje sve navode optužbe”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje odvjetnik doktora Topolovca, Krešimir Arambašić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!