Grbin: Ako žele ugasiti Ustavni sud, moraju donijeti i propise

Vijesti 07. lip 202415:06 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Čelnici SDP-a, Mosta i Možemo! u petak su izrazili nadu da novi ustavni suci neće biti izabrani na trgovački način, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je i na mogućnosti da HDZ ugasi Ustavni sud s obzirom da se izbor novih sudaca odgađa na gotovo šest mjeseci.

Nakon što je danas istekao mandat za desetero od 13 ustavnih sudaca, Grbin je izjavio kako mu je nadrealno da HDZ-ovci ne žele pokrenuti postupak za izbor novih.

Naime, ustavni suci kojima danas prestaje mandat ostat će na dužnosti još najdulje šest mjeseci, odnosno do izbora novih sudaca, najkasnije do 7. prosinca.

Grbin smatra da je HDZ-ovo odgađanje “odraz potpune nesposobnosti i neodgovornosti ili odluke da žele ugasiti Ustavni sud”.

“A ako žele ugasiti Ustavni sud, onda moraju znati da moraju donijeti i propise, za što je također potrebna dvotrećinska većina, koji će ovlasti prebaciti na druga tijela”, poručio je.

“Izgled Ustavnog suda bit će bitno drugačiji”

Istaknuo je da je više puta pozivao predsjednika Odbora za Ustav Ivana Malenicu da se pokrene postupak javnog poziva za ustavne suce.

No, doveli smo se u situaciju da je aktualnim sucima istekao mandat, a zbog HDZ-ove odluke, mi taj postupak nismo pokrenuli. “Sada se ustavnim sucima mandat produljuje još šest mjeseci, a mi ćemo se opet dovesti u situaciju da suce Ustavnog suda biramo u zadnji čas”, upozorio je.

Na pitanje koliko je realna opcija da bi HDZ išao na ukidanje Ustavnog suda, a u svjetlu oporbenih kritika da je taj Sud produžena ruka HDZ-a, Grbin je kazao da tim više njihovo ponašanje iznenađuje. Možda je riječ o tome da su svjesni da će nakon ovog izbora izgled Ustavnog suda biti bitno drugačiji pa postojećem sastavu žele što više produljiti mandat, napomenuo je.

Grbin je još jednom pozvao Malenicu da počne raditi svoj posao i da se krene u izbor sudaca Ustavnog suda, a ako to ne učini, najavljuje, ‘ja ću ga kontinuirano podsjećati, a, u krajnjoj liniji, skupit ćemo potpise i sazvati sjednicu Odbora za Ustav s tom točkom dnevnog reda’.

“Način izbora ustavnih sudaca nije dobar”

Predsjednik Mosta Božo Petrov nada se da se ustavne suce neće ponovno izabrati “na trgovački način”.

Nije dobro, ni za državu, ni za Ustavni sud, da se na takav način dogovaraju, kazao je.

Ustav propisuje da ukupno 13 ustavnih sudaca Sabor imenuje dvotrećinskom većinom, odnosno dogovorom vladajućih i oporbe, na način i u postupku propisanim ustavnim zakonom.

“Na kraju zbog takvih dogovora ustavni suci postanu produžena ruka Vlade”, dodao je Petrov te podsjetio kako je Most još 2017. predlagao da se na drugačiji način definira ulazak sudaca u Ustavni sud.

“Isluženi političari nezasluženo u Ustavnom sudu”

“Prva i ključna promjena je da ustavni sudac ne može ponoviti mandat, da mu je prvi i jedini mandat osam ili devet godina i da nema mogućnost reizbora. Predlagali smo i jasne kriterije po kojima treba prevladati stručnost, jako je upitno zašto su danas neke osobe baš ustavni suci”, rekao je.

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji pita gdje to piše u Ustavu da se ustavni suci moraju izabrati.

“On je i inače imao izjave protiv Ustavnog suda. Ja nisam za lomljenje institucija. Ako neka institucija ne valja, to ne znači da se treba srušiti, trebaju se ljudi promijeniti koji ju vode. Problem današnjeg Ustavnog suda upravo su neadekvatni ustavni suci”, ustvrdio je Petrov.

I koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić zalaže se za drugačiji način izbora ustavnih sudaca. „Inzistirat ćemo na tome da se unaprijed postave kriteriji za odabir ustavnih sudaca kako ne bi ponovno došlo do istog efekta, odnosno da isluženi političari dobivaju, nezasluženo, mjesto u Ustavnom suda”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!