Plenković u Dubrovniku izbjegao medije, Radman komentirao osjetljive teme

Vijesti 08. srp 202311:50 > 13:28 2 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum 2023., gdje je održao niz bilateralnih susreta, ali uspio je izbjeći predstavnike medija i teme koje se tiču svakodnevnih društvenih i političkih zbivanja u zemlji.

U prvom redu, riječ je o njegovom odnosu s predsjednikom Zoranom Milanovićem zbog nemogućnosti dogovora oko pitanja ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), ali i sumnjivih radnji u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), koje navodno dovode do velikih novčanih gubitaka.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman preuzeo je tu odgovornost pa stao pred medije i nakon prepričavanja detalja samog panela u Dubrovniku, gdje je glavna tema bila Ukrajina, osvrnuo se na VSOA-u.

N1

“Predsjednik Vlade je ovlastio potpredsjednika i ministra branitelja Ivana Medveda s predstavnicima iz Ureda predsjednika kako bi se dogovorili. Idemo se vratiti u kronologiju, ministar obrane je još 1. veljače, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, predložio kandidata. Dakle, o tome se vodilo računa pet mjeseci unaprijed. Zato, kad govorimo o krizi, predsjednik ju je prouzročio djelovanjem ili djelovanjem”, rekao je Grlić-Radman i dodao:

“Vlada se bavi ozbiljnim poslom, vodi državu. Tko se igra i tko radi podjele u društvu, sigurno ne Vlada. Obraćanje naciji ste gledali, čemu to služi, što je cilj? Predsjednik Vlade želi biti konstruktivan. Opunomoćio je gospodina Medveda da odradi pregovore.”

Ipak, prema Ustavu se prijedlog ne šalje prije razgovora o potencijalnim kandidatima, zbog čega se predsjednik odbio oglasiti. No Grlić-Radman nije odstupio.

“Čekali smo pet mjeseci i odgovor nismo dobili. Predsjednik je tražio razgovor i dobit će ga.”

Suverenisti i Most su sklopili partnerstvo za izlazak na izbore, ali ministra to ne brine. Kao ni HEP.

“Nemaju što ponuditi, nemaju sadržaj, nemaju viziju… Što se HEP-a tiče, analizirat ćemo sve i utvrditi činjenice”, zaključio je Grlić-Radman bez detaljnijeg pristupanja tematici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare