Grlić Radman o kašnjenjima sjednica Vlade: Uvijek počinju na vrijeme. Dolaskom predsjednika Vlade

Vijesti 25. srp 202412:31 2 komentara

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je situaciju u kojoj crnogorski političari Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić nisu poželjni u Hrvatskoj.

Objašnjava se to narušavanjem dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutarnje političke svrhe.

“Osobe koje smo naveli svojim su sustavnim radom i aktivnostima vodili do pogoršanja odnosa dviju država te doveli do situacije da su narušeni”, izjavio je ministar i dodao da su ranije slali upozorenja:

“To pokazuje da Crna Gora nije okrenuta prema razvijanju dobrosusjedskih odnosa i prema europskim vrijednostima. Naravno, Hrvatska će nastaviti podržavati one u Crnoj Gori kojima je do boljih odnosa i proeuropskih vrijednosti.”

Ne zna ima li reakcija iz Crne Gore, no vjeruje da ih ima.

“Nisam pratio, a službene reakcije nismo dobili.”

Ponovio je da se Hrvatska kroz svoje djelovanje uvijek trudila pomagati Crnoj Gori.

“Zato nam nisu jasni ishitreni potezi crnogorske Vlade. Umjesto da se okrenu budućnosti, čine sve kako bi narušili odnose.”

Blokada ulaska u Europsku uniju nije opcija.

“Traže se drugi mehanizmi donošenja odluka kako utjecati na neke odluke. Svaka zemlja članica EU-a mogla je istaknuti određena mjerila. Crna Gora mora ispuniti završna mjerila kako bi zatvorila 23. poglavlje. Ratni zločini, pitanje nestalih i odštete logorašima neriješena su pitanja i čekamo odgovore već 32 godine. Došao je trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava, europskim vrijednostima i u tome joj je Hrvatska saveznik.”

Nije mogao izbjeći komentar na povišice političkim dužnosnicima. On je najbogatiji ministar pa mu ona svakako nije potrebna i zato je zanimljivo njegovo viđenje.

“Mi smo u politici jer nam je to čast. Tako je i meni čast biti u najuspješnijoj vladi. Važno je uskladiti plaće. Odgovornost je velika, a plaće su premale, znam da sam ja ispod 50. mjesta po primanjima u Ministarstvu. Ministri u zapadnim zemljama imaju veće plaće.”

Uz plaće, trebala bi stići i povećana odgovornost. Što nije slučaj, a vidi se i po konstantnim kašnjenjima premijera. Primjerice, sjednica Vlade nikad ne počne kad je najavljena.

“Sjednica Vlade počinje uvijek na vrijeme, dolaskom predsjednika Vlade”, odgovorio je Grlić Radman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare