Grlić Radman o uhićenju Sergeja Trifunovića: “Svatko tko se tako ponaša mora biti pozvan na red”

Vijesti 17. ruj 202420:09 0 komentara
Ivo Cagalj/PIXSELL

Kontrole na njemačkim granicama nisu kraj schengena, ali nije ni pravo rješavanje pitanja migracija, izjavio je u utorak hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u Zagrebu.

Njemačka je u ponedjeljak proširila granične kontrole na sve svoje granice s ciljem da ograniči ilegalne migracije, a kritičari tvrde da time ugrožava pravila schengenskog područja o slobodi kretanja.

“Sigurno je da je Njemačka ustanovila određeni problem s obzirom na ona ubojstva u Solingenu i na nekim drugim mjestima i sada je pribjegla ovakvom rješavanju koje, čini mi se, nije pravo rješavanje. Mi to moramo rješavati u zemljama iz kojih dolaze migranti”, kazao je Grlić Radman nakon sjednice Vlade.

“Ako migranti dolaze ilegalno, onda je to problem za sve nas, a ne samo za Njemačku.”

Pitanje migracija vratilo se na vrh političkog dnevnog reda kada je prošlog mjeseca Sirijac ubio troje ljudi u napadu nožem u gradu Solingenu na zapadu Njemačke.

Granične kontrole omogućuju vlastima da vrate migrante, što je puno lakši postupak od deportacije nakon ulaska.

Hrvatski ministar je dodao da odluka Njemačke ne znači kraj schengena, podsjetivši na pandemiju koronavirusa kada su zemlje također “zatvorile u nekom trenutku”.

“Ali se kasnije ipak zajednički radilo na problemu rješavanja. Morate pokazati solidarnost i problemi jedne zemlje članice zapravo su problemi EU-a i trebamo ih zajedno rješavati. Pitanje migranata, ilegalnih migracija je europsko pitanje. Ne možemo ga rješavati individualno”, kazao je Grlić Radman.

Šuica zadužena za Mediteran

Ministar je također pozdravio činjenicu da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak predstavila svoju novu ekipu povjerenika u kojoj će hrvatska predstavnica Dubravka Šuica biti zadužena za Mediteran, naglasivši da Hrvatska ima “veliko iskustvo kao mediteranska zemlja”.

Šuica je u prvoj Komisiji Ursule von der Leyen bila potpredsjednica za demokraciju i demografiju, a sada je uz demografiju dobila novi resor koji uključuje odgovornost za odnose s južnim susjedstvom.

“Ovdje govorimo o suradnji s najvažnijim europskim zemljama: Grčka, Italija, Turska i sve one zemlje koje su dio Sredozemlja. … I Bliski istok, u kojem će na izgradnji mira surađivati s visokom povjerenicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas, uključujući gradnju dogovora između Izraela i Palestine”, istaknuo je Grlić Radman.

Na pitanje novinara je li Hrvatska mogla proći bolje u podjeli resora, ministar je odgovorio negativno, spomenuvši činjenicu da je Šuica zadržala nadležnost za demografiju “koja je izuzetno važna za EU”.

“EU se snažno fokusira na Sredozemlje koje možda nije ranijih godina bilo toliko u fokusu … A sada, upravo uspostavljanjem ovog posebnog portfelja dobiva institucionalno još veći značaj”, kazao je Grlić Radman.

Uhićenje Sergeja Trifunovića

Srbijanski glumac Sergej Trifunović, koji je prije godinu dana zbog pet počinjenih prekršaja u Splitu dobio izgon iz Hrvatske, a nakon toga na društvenim mrežama grubo izvrijeđao splitske policajce usporedivši ih s ustašama, uhićen je u ponedjeljak navečer na graničnom prijelazu Bajakovo i doveden u Split, gdje ga čeka sudski postupak.

“On je tamo dao neke izjave, omalovažavao je hrvatsku policiju, uspoređivao je s vremenima koja su iza nas”, rekao je Grlić Radman, dodavši da ne može ulaziti u meritum stvari jer je to pitanje policije.

“Ali svaki oblik netrpeljivosti, svaki oblik ponižavanja, omalovažavanja sigurno da treba sankcionirati. Svatko tko se tako ponaša mora biti pozvan na red”, poručio je Grlić Radman.

Kako su izvijestili iz splitske policije, Trifunović je ovoga puta uhićen zbog omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika u objavi iz prošlog rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!