HDZ želi ukinuti ispričnice zastupnicima zbog preseljenja Sabora: “Bilo je tu svega…”

Vijesti 10. srp 202413:08 1 komentar
HDZ želi ukinuti ispričnice zastupnicima zbog preseljenja Sabora: "Bilo je tu svega..."
Slavko Midzor/PIXSELL

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove predložio je u srijedu da se zastupnicima određeno vrijeme opravdavaju svi izostanci sa plenarne sjednice jer će zbog preseljenja Hrvatskog sabora na Hrvatsko vojno učilište (HVU) na Črnomercu uvjeti rada saborske Stručne službe biti otežani.

Na Črnomerec se sele saborski zastupnici, ali ne i zaposlenici Stručne službe, dio kojih ostaje u saborskoj zgradi u Demetrovoj 15. Zbog rada na različitim adresama službi će biti otežano pratiti dokumentaciju i zastupnike pa Odbor predlaže da se opravdavaju svi zastupnički izostanci.

Predsjednik Odbora Pero Ćosić (HDZ) rekao je da je gledao neke od ispričnica i da tu “ima svega”. “Ima ispričnica u stilu ‘ja sam bio na sjednici, potražite me na videu”, rekao je i pozvao klubove zastupnika da razmisle treba li nastaviti dalje s ispričnicama.

Kazna za neopravdani izostanak – 20 eura

Prema dosadašnjoj praksi koja je uvedena prije sedam godina, izostanak sa sjednice opravdavao se zastupniku ako je dostavio liječničku ispričnicu, potvrdu da je imao smrtni slučaj u obitelji, da se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan. Opravdavali su se i izostanci zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća i županijskih skupština.

Oni koji ne dostave ispričnice kažnjavaju se smanjenjem zastupničkog paušala za 19,91 euro po danu neopravdanog izostanka sa sjednice.

Bauk: Objasniti kako se računa udaljenost od Sabora

Član Odbora Arsen Bauk (SDP) zatražio je da Odbor i saborska stručna služba daju objašnjenje kako se obračunava udaljenost prebivališta zastupnika od Sabora, radi utvrđivanja prava na naknadu troškova prijevoza.

“Naša kolegica (Jasenka Auguštan-Pentek) bila je prekomjerno granatirana od medija zbog zastupničkih prava, pa bi bilo dobro dati objašnjenje kako se računaju kilometri do Sabora”, rekao je.

“Da bi se zaštitio dignitet zastupnika koji nisu ni krivi ni dužni jer kilometražu računaju stručne službe, bilo bi dobro dati logičnije objašnjenje na koji način se utvrđuje najkraća i najekonomičnija ruta do Sabora”, predložio je SDP-ov zastupnik.

“Ako ćemo računati šumske i makadamske puteve do Splita bi se trebalo ići preko Bihaća, jer je to 50 kilometar kraće nego autocestom”, dodao je.

Zastupnici prebivalište dokazuju predočenjem važeće osobne iskaznice, a za izračun udaljenosti prebivališta od Zagreba stručne službe Sabora koriste službenu interaktivnu kartu Hrvatskog autokluba.

Istovremeno, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za priznavanje troškova prijevoza pacijentima, udaljenost mjeri od mjesta prebivališta do mjesta upućivanja na zdravstveni pregled, a ne od adrese do adrese.

Jelkovac i Opačak Bilić aktivirana prava na 6+6

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove na sjednici je također odobrio zastupnicama prošlog saziva HDZ-ovoj Mariji Jelkovac i nezavisnoj Marini Opačak Bilić zahtjev za aktiviranjem prava na naknadu pune plaće šest mjeseci te još pola plaće kroz idućih šest mjeseci (6 plus 6).

Odbor je dobio odgovore od njihovih poslodavaca da se ne mogu vratiti na posao koji su obavljale prije, pa aktiviraju 6 plus 6, pojašnjeno je.

Podržan prijedlog o trećem Vujčićevom mandatu

Osim toga, većinom glasova podržao je prijedlog da se dosadašnji guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izabere na još jedan mandat, kao i da se na još jedan mandat izabere i njegova zamjenica Sandra Švaljek. Protiv tih prijedloga bili su Rada Borić (Možemo) i SDP-ovci Arsen Bauk i Irena Dragić.

Jednoglasno je podržan prijedlog da na jedno mjesto viceguverera dođe Maroje Lang umjesto Romana Šubića, kojem istječe mandat.

Odbor je na sjednici prihvatio i izmjene u nekoliko saborskih odbora zbog prestanka mandata zastupnicima koji su osvojili mandate u Europskom parlamentu ili zbog stavljanja mandata u mirovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare