HND uputio apel vladi: Dekriminalizirajte kaznena djela protiv časti i ugleda

Vijesti 21. kol 202415:59 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je pozvalo Vladu da dekriminalizira kaznena djela protiv časti i ugleda te još jednom upozorilo na ogromni broj SLAPP tužbi protiv novinara i medija, pokretanje kaznenih postupaka protiv novinara i tužbi protiv izdavača.

”Smatramo da bi dekriminalizacija svih kaznenih djela protiv časti i ugleda doprinijela tome da splasne pritisak tužbi generalno, a posebice onih na koje HND već godinama upozorava – SLAPP tužbi protiv novinara i medija. Mi od toga zahtjeva nećemo odustati”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

Dodao je i kako dolazi do situacija u kojima novinari na sudu moraju dokazivati istinitost svojih navoda, što u HND smatraju dodatnim maltretiranjem, a često dolazi do situacija da novinarke i novinari na sudu ‘izgube’ zbog objavljivanja istinitih podataka. Novinari su, naglasio je, već godinama ”žrtve pravosudnog terora”, a najgore su tužbe koje protiv novinara podnose sami suci.

”Suci su velike tužibabe, a Hrvatska je po tome najgora članica EU. Bilo to pravo ili krivo gospodi iz Vlade ili iz resornih ministarstva pravosuđa i kulture i medija – to je činjenica”, kazao je Zovko.

Ograničavanje novinarstva

”Vlada RH, unatoč svojoj iskazanoj želji i volji da riješi pitanje SLAPP tužbi osnivanjem ekspertnih skupina pri Ministarstvu kulture i medija, za nas nije napravila glavni iskorak – dekriminalizaciju. Dok se to ne napravi – smatramo to velikim neuspjehom”, kazao je Zovko. Naglasio je i kako se godinama HND-u spočitava da pretjeruje s brojem SLAPP tužbi, ali najnovije analize potvrđuju ocjene strukovne novinarske organizacije.

”Mi nikada nismo rekli da su sve tužbe protiv novinara i medija SLAPP tužbe, ali tvrdimo da je to ipak veliki broj njih. Naša suradnja s Centrom za demokraciju i pravo Miko Tripalo dokazuje da od 1333 analizirane presude protiv medija i novinara od 2016. do 2023. više od 40 posto ima najmanje jedan indikator SLAPP tužbe”, kazao je Zovko.

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender istaknula je da prijetnja kaznenog progona, često u kombinaciji sa zloupotrebom građanskih tužbi za uvredu, ograničava novinarstvo i guši javnu raspravu.

Podsjetila je i da je to nedavno u svojem priopćenju zaključila i međunarodna organizacija za zaštitu slobode govora Article 19 koja je pozvala Vladu RH da dekriminalizira uvredu i klevetu te obustavi sve postupke pokrenute na temelju spomenutih odredaba Kaznenog zakona.

Član Izvršnog odbora HND-a Goran Gazdek govorio je i o pritiscima SLAPP tužbi na novinare i medije na lokalnoj razini, ali i SLAPP tužbom ocijenio je tužbu bivšeg glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića protiv tadašnjih HND-ovih potpredsjednika Branka Mijića i Gorana Gazdeka koji su u ožujku 2021 upozorili na stanje na HRT-u i otkaz Hrvoju Zovku i upozorenje pred mogući otkaz Maji Sever.

Iduće ročište u ovom slučaju zakazano je za početak rujna.

”Mi smo tuženi za klevetu samo zato što smo govorili o stanju na Hrvatskoj radioteleviziji”, kazao je Gazdek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!