Hrvatski sabor o izboru Pupovca na čelo Odbora za manjine

Vijesti 19. lip 202415:35 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

U prošloj godini značajno je ubrzana obnova područja pogođenih zagrebačkim i petrinjskim potresom, iščitava se iz izvješća o učincima provedbe Zakona o obnovi od potresa o kojemu će u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor.

Posljednjeg dana prošle godine obnovljeno je bilo 10.574 privatnih kuća i zgrada. Izgrađeno je 207 kuća i 12 višestambenih zgrada. Završeno je 114 konstrukcijskih te 10.084 nekonstrukcijskih obnova. Uklonjeno je 1.367 objekata, a postupak obnove i samoobnove u tijeku je na 1.114 privatnih zgrada i kuća.

Za nekonstrukcijsku obnovu lani je isplaćeno oko 16, 5 milijuna eura, a za konstrukcijsku gotovo sto milijuna eura, petina više u odnosu na iznos isplaćen u 2022. godini.

Uz organiziranu obnovu, unaprijeđen je i proces samoobnove za koji je lani građanima isplaćeno 125,7 milijuna eura što je pet puta veći iznos od početka obnove do kraja 2022. godine.

Rezultati se vide i u obnovi zgrada javne namjene i infrastrukture za što je osigurana milijarda eura iz Fonda solidarnosti EU od čega za zagrebački potres 684 milijuna, a za petrinjski 319 milijuna eura. Ugovoreno je 1.310 projekata obnove, a sva sredstva osigurana iz Fonda u cijelosti su iskorištena.

Proces obnove, koji neko vrijeme nije išao željenom dinamikom, restrukturiran je donošenjem novog zakonodavnog okvira u veljači 2023. godine.

Rasprava o prijedlogu imenovanja Milorada Pupovca

Sabor bi u četvrtak, u okviru točke o izborima i imenovanjima, trebao raspraviti i prijedlog da se Milorad Pupovac (SDSS) izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

O izboru predsjednika, potpredsjednice i članova spomenutog Odbora u četvrtak će se očitovati i Odbor za izbor i imenovanja.

O tom izboru, te drugim točkama, Sabor će glasovati u petak.

Da bi Pupovac, nakon dosta prijepora, mogao biti izglasan za predsjednika toga Odbora, ako bude kandidat Kluba nacionalnih manjina, prošli je tjedan najavio premijer Andrej Plenković.

“Tradicija je da uvijek Klub manjina daje svog predstavnika da bude predsjednik tog odbora. Mi ćemo, kao HDZ poštovati tu tradiciju, i drugi su se partneri s time složili. Domovinski pokret će vidjeti tko će biti kandidat, pa će sukladno tome glasati. To je na njima, ali koalicije će normalno funkcionirati”, naglasio je premijer Plenković nakon koalicijskog sastanka nove parlamentarne većine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!