U manje od 24 sata više od 2000 mailova za smjenu ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje pacijentice

Dubravka Petric/PIXSELL

Na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa da se pošalje 1000 mailova u 24 sata ključnim institucijama u zdravstvu sa zahtjevom za smjenu Zlatka Topolovca, ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje pacijentice u KBC Osijek.

Prema informacijama koje smo dobili od organizatora, na adrese Ministarstva zdravstva, KBC-a Osijek, Hrvatske liječnike komore, HUBOL-a i Udruge za zaštitu prava pacijenata tijekom dana je dosad odaslano više od 2000 mailova.

Instagram platforma koja je pokrenula akciju 1000 mailova djeluje pod anonimnim profilom na društvenim mrežama “grofdrakula”. Evo njihovog odgovora na pitanje N1 zašto su pokrenuli akciju.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Grof Darkula (@grofdarkula)

“Mi smo aktivistička Instagram platforma koja se bavi društveno-političkim pitanjima i ljudskim pravima s naglaskom na feminizam.

Na ideju oko akcije smo došli zgroženi činjenicom što u hrvatskom pravnom sustavu postoji pravna praznina koja omogućava osobama kojima se sudi za teška i osjetljiva kaznena djela da ostanu na svojim radnim mjestima umjesto da budu PRIVREMENO SUSPENDIRANA kao i u velikom broju europskim država gdje je pravna praksa jasna.”

Što kažu bolnica i sud?

Podjetimo, Topolovec još uvijek radi u KBC-u Osijek, iako je nepravomoćno osuđen za silovanje. N1 je ranije kontaktirao i bolnicu o ovom slučaju.

“Točna je informacija da je Zlatko Topolovec, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije zaposlen u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Navode da je Zlatko Topolovec, dr.med. nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice ne možemo komentirati budući da takvu sudsku odluku kao poslodavac dr. Topolovca nismo zaprimili. Slijedom navedenog, budući se radi o nepravomoćnoj sudskoj odluci, posve je jasno da Klinički bolnički centar Osijek kao poslodavac nije niti bio u mogućnosti primijeniti bilo kakvu proceduru prema imenovanom liječniku”, priopćeno je iz KBC-a Osijek o ovom slučaju.

Nadalje, Komisija Liječničke komore neovisno je tijelo koje može i ne mora oduzeti licencu liječniku u spornim slučajevima. U ovom slučaju to nisu učinili. Sud pak tvrdi – dok KBC ne zatraži potvrdu ili dok presuda nije pravomoćna, ista se ne šalje.

“U slučaju da ova presuda postane pravomoćna, tada će se pravomoćna presuda obvezno dostaviti KBC Osijek. U slučaju da KBC Osijek opravda interes za dostavu prvostupanjske presude, odnosno podnese sudu obrazloženi zahtjev iz kojih razloga im je potrebna nepravomoćna presuda, o takvom zahtjevu odlučuje predsjednik raspravnog vijeća, a iz podataka koji su nam dostupni, takav zahtjev sudu nije podnesen”, rekli su ranije za N1 iz Županijskog suda Osijek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!