Turudić otkrio što se događa u domaćem pravosuđu zbog egzodusa iz DORH-a

Vijesti 09. lis 202419:41 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić danas je potvrdio zabrinjavajuće kadrovsko stanje u državnom odvjetništvu koje već utječe i na rad DORH-a.

Naime, nešto više od 20 posto dužnosnika nedostaje u državnoodvjetničkom sustavu prema podacima iz Izvješća o radu DORH-a za 2023. što ga je Turudić danas predstavio u Saboru. No, glavni državni odvjetnik otkrio je da je broj onih kojih nedostaje u svakodnevnom poslu i veći, jer su neki ljudi na dužim bolovanjima ili porodiljnim dopustima.

Posljedice takvog stanja

“Sudovi se relativno brže popunjavaju. Zamjenika ima manje nego sudaca”, naveo je Turudić i najavio moguće posljedice ovakvog stanja.

“Ako se ovaj trend nastavi ili ako se ne zaustavi i krene u drugom pravcu, doći ćemo u situaciju da ćemo morati tražiti odgode rasprava jer jednostavno neće biti dovoljno zamjenika državnih odvjetnika”, rekao je Turuduć.

Inače, svaka odgoda suđenja prolongira ionako dugo vrijeme koje u hrvatskom pravosudnom sustavu prolazi prije donošenja presude.

Predmeti leže u ladicama?

Novinari su Turudića pitali i koliko predmeta stoji neotvoreno zbog nedostatka kadrova u DORH-u.

“Izvjestan broj predmeta stoji, zapravo, ne stoji, ali je usporen. Ako radi nešto više od 500 ljudi, a trebalo bi ih biti preko 700, naravno da se to u radu osjeti”, zaključio je Turudić.

Jedno od rješenja Turudić, osim u usklađenju plaća državnoodvjetničkih dužnosnika, vidi i u izmjenama zakona kojima bi se omogućila fluktuacija kadrova u pravosuđu – pa da i odvjetnici i suci mogu prelaziti u DORH, kao što sada državni odvjetnici mogu prelaziti među suce.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!