Kako prepoznati da vas nije zaustavio pravi policajac? Evo što kažu u MUP-u

Vijesti 26. srp 202408:50 0 komentara
Prometni policajci zaustavili automobil.
Ivica Galovic/PIXSELL / Ilustracija

Prometni policajci iz Jastrebarskog uhvaćeni kako van dužnosti zaustavljaju vozila kod Vrbovca nisu imali sreće, jedan od automobila koji su zaustavili bio je USKOK-ov. Ali, dok je profesionalcima njihovo ponašanje izazvalo sumnju, drugi vozači nisu posumnjali u ništa. Kako bi vozači koji ne rade u USKOK-u mogli prepoznati da ih je zaustavila patrola "u fušu"?

Dvojac iz Jastrebarskog bi i USKOK-ovim djelatnicima uspio “izmaknuti” da se nisu uspaničarili kad su shvatili o kome je riječ. Vozačici su ekspresno su vratili dokumente i rekli da će je naknadno kontaktirati. Što je izazvalo sumnju ne samo kod tadašnje v.d. ravnateljice USKOK-a Željke Mostečak, nego i kod njenog suvozača, danas prvog čovjeka USKOK-a Svena Miškovića, koji su se nalazili u automobilu.

Jer, zaustavljeni su prema propisima, vozili su 40 kilometara na sat više od dopuštenog. I, u teoriji, da dvojica policajaca nisu imala paničnu i neuobičajenu reakciju, vjerojatno bi USKOK-ovi djelatnici produžili dalje. Naravno, naknadno bi se sve ionako otkrilo jer u ovakvom slučaju ne bi mogli izbjeći napraviti evidencije. Ali na licu mjesta ne bi se probudila sumnja.

Pa, kako onda uopće prepoznati da prometni policajci rade “u fušu”?

“Sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19) između ostalog je propisano da je, ukoliko je to moguće, prije početka primjene policijskih ovlasti policijski službenik dužan predstaviti se pokazivanjem službene značke i službene iskaznice”, kazali su nam u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i dodali:

“Ukoliko građani prilikom postupanja policije posumnjaju da se ne radi o policijskom službeniku, već osobi koja se lažno predstavlja kao policijski službenik, trebaju zatražiti njihov broj značke i navedeno provjeriti pozivom na 192.”

Inače, USKOK je podigao optužnicu protiv policajaca koji su se odlučili kršiti zakon i sada ih se tereti za dva kaznena djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!