Kukavica o raskolu u DP-u: Siguran sam da HDZ ima odgovor na bilo koji scenarij, neće biti novih izbora!

Vijesti 21. kol 202410:10 1 komentar

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ivica Kukavica razgovarao je s Jelenom Bokun o situaciji u toj stranci.

Sukob Ivana Penave i Marija Radića intenzivirao se s približavanjem unutarstranačkih izbora u Domovinskom pokretu. Penava je jučer jasno poručio kako strankom ne mogu upravljati marionete, a Radić mu odgovorio da je upravo Penava taj koji želi upravljati marionetama.

“Tužan sam zbog svega što se događa u DP-u jer samo zajedno možemo napraviti ono što smo obećali biračima”, kaže Kukavica, koji je jučer bio uz Penavi na pressici, govoreći o unutarstranačkim sukobima.

“Svako slabljenje nas slabi poziciju DP-a i svega onoga što smo željeli napraviti”, nastavlja.

Kukavica kaže kako je Penava bio korektan u komunikaciji sa splitsko-dalmatinskom podružnicom kada se radilo o raspodjeli mandata u vlasti nakon izbora: Dobili su ministra (Šipić u resoru demografije, op.a.), a kad se biralo državne tajnike razgovaralo se sa svima koji su imali ambicije i kompetencije. I sam Kukavica razgovarao je s predsjednikom stranke o poziciji državnog tajnika u MORH-u, otkriva, ali odlučio je ipak ostati u Saboru.

Kako gleda istupe stranačkih kolega?

“Neke stvari su i meni bile nove. Volim se zadržati na području koje pokrivam, sve znam s kime se pričalo. S nekim razgovorima nisam bio upoznat, a što se tiče istupa, smatram da to nije dobro. Bilo koji pretendent na bilo koje mjesto, postoji mjesto i vrijeme da se to prezentira. Ako je netko nezadovoljan radom predsjednika, treba otići u podržnicu, reći da predsjednik loše radi to i to, ‘želim se kandidirati i to promijeniti’. I u drugim strankama se obavljaju izbori i nisam vidio da je to ovako medijski eksponirano. Izuzetno cijenim Peternela ili Biloglava, smatram da svi pripadamo jednom tkivu. Zašto se ovo događa, zašto je to u medijskom prostoru, ja to s ove pozicije ne mogu reći”, kaže.

Sud časti Domovinskog pokreta

Ivan Penava jučer je spominjao i stranački sud časti.

“Penava je spomenuo statutarnu mjeru koja svim članovima DP-a nalaže način ponašanja. Evidentno je da se radi šteta stranci. Je li sada vrijeme spominjati sud časti, malo dvojim, ali razumijem ga. Dosta je osobnih napada na njega”, objašnjava Kukavica i dodaje kako je i sam Penava govorio da je uspjeh i rezultat stranke zasluga svih, a neuspjeh njega.

“Penava je uz sve svoje vrline i nedostatke digao stranku od dva posto do toga da smo sada treća stranka. Penava sada, kako on promovira program, zasad ima moju podršku. Volio bih čuti i drugu stranu, da mi kažu koji su im konkretno planovi. Ako se bilo tko kandidira za predsjednika, treba jasno reći svoj program”, poručuje Kukavica.

Ostaje li DP u Vladi?

Na pitanje o tome je li ugrožena parlamentarna većina, Kukavica kaže:

“Siguran sam da HDZ ima odgovor na sve eventualne scenarije koji bi se mogli dogoditi u DP-u. Siguran sam da neće biti novih izbora. Hoće li DP biti dio te nove većine, to ne znam. Tek sada se zahuktavamo i počinjemo raditi. Svi scenariji su mogući, osim onoga da će biti novi parlmentarni izbori.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare