Ministarstvo zdravstva reagiralo na upozorenje veledrogerija

Vijesti 25. lip 202415:55 0 komentara
Vili Beroš
Sanjin Strukic/PIXSELL

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta. Ubrzo se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

“Ministarstvo zdravstva zajedno sa HZZO-om i Ministarstvom financija, a sukladno ranije postignutom dogovoru s veledrogerijama, već dugi niz godina održava partnerski odnos u svrhu očuvanja održivosti zdravstvenog sustava na način da se dospjele obveze prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala smanje na prihvatljive rokove dospijeća i to:

– Za ljekarne na 120 dana

– Za bolničke zdravstvene ustanove na 180 dana

Na dan 31. prosinca 2023. godine dospjele obveze svih ljekarna smanjene su ispod 120 dana, te su iste u navedenim rokovima dospijeća zadržane i do danas. Što se tiče bolničkih zdravstvenih ustanova, dospjele obveze su na dan 31. prosinca 2023. godine svedene u prosjeku na manje od 180 dana. I u 2024. godini Ministarstvo zdravstva zajedno sa HZZO-om i Ministarstvom financija poduzima sve potrebno u svrhu rješavanja navedene problematike. Tako je prošli tjedan bolničkim zdravstvenim ustanovama isplaćeno 7,5 milijuna eura za podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, a tijekom narednog razdoblja očekuje se isplata dodatnih sredstava za navedenu namjenu.

Važno je posebno naglasiti da se iznos ukupnih i dospjelih obveza na dan 31. svibnja 2024. godine nalazi na približno istoj razini kao i prethodne 2023. godine što ne odgovara opisu “povijesnog duga” koji se spominje u javnom prostoru”, napisali su iz Ministarstva zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!