Nastavlja se vrući val, poslijepodne mogući pljuskovi

Vijesti 07. lip 202407:16 0 komentara
Željko Lukunić

Donosimo prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Azorska anticiklona sa Atlantika i anticiklona nad jugoistokom Europe, a među njima je ujednačeno polje povišenog tlaka zraka koje se prostire i nad našim krajevima. Ciklona nad Sjevernim morem sporo se premješta nad Baltik, a plitka ciklona zapadno od Gibraltara približava se prema zapadnom Sredozemlju. Po visini nad našim krajevima je zapadno strujanje u kojem nestabilan zrak sa Atlantika putuje sjevernije od Alpa. Manja količina nestabilnog zraka povremeno prodre preko alpske
prepreke te uzrokuju lokalne nestabilnosti južno od Alpa.

Danas sunčano, toplo i vrlo toplo. U gorju na zapadu unutrašnjosti slab do umjeren razvoj dnevne naoblake te je mjestimice kasno poslijepodne moguć i pokoji pljusak kiše. Na Jadranu vedro uz slab a na južnom Jadranu umjeren maestral. Najviša dnevna temperatura od 27 do 33.

Sutra jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 15, na Jadranu topla noć s temperaturom iznad 20C. Danju sunčano i toplo sa slabim, a u planinskim krajevima umjerenim razvojem dnevne naoblake. Prolaz oslabljene hladne fronte sjevernije od naših krajeva može u Podravini poslijepodne i navečer biti obilježen grmljavinom i pokojim pljuskom. Na Jadranu će poslijepodne puhati slab maestral. Najviša dnevna u unutrašnjosti do 33, na Jadranu oko 28.

Nedjelja nastavak stabilnog sunčanog i vrućeg vremena, krajem dana vjetar će skrenuti na slabo jugo i najaviti manju promjenu vremena koja će nastupiti u ponedjeljak u drugom dijelu dana. Prognoziramo prolaz oslabljene hladne fronte praćene naoblačenjem sa zapada i manjim padom temperature zraka. U utorak u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša pljuskovi grmljavina i pojačani udari vjetra.

Oprez pri boravku na suncu. UV indeks je visok i vrlo visok, temperatura mora je od 20 do 24C.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!