Nestrpljivo ste čekali jesen zbog vrućih kestena. I cijene su im vruće

Vijesti 19. lis 202421:56 0 komentara
pečeni kesteni
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/ilustracija

Kesteni su jedan od simbola jeseni. Zdrav, hranjiv i ukusan plod koji se običava kupovati na ulici kod kestenjara.

Već lani su ljubitelji kestena bili iznenađeni njihovim visokim cijenama, bilo da je riječ o sirovima na tržnici ili pečenima kod uličnih kestenjara. Tako je i ove jeseni. Kesteni su skupi kao lani. I značajno skuplji nego prije nekoliko godina. Neki su uočili da su skuplji od kilograma svinjetine.

Na gradskim tržnicama prodaju se po cijeni od 4 eura za kilogram u, primjerice, Velikoj Gorici i Pakracu, pet eura u Koprivnici, šest u Rijeci pa čak do osam u Puli i do 10 eura za kilogram u Splitu, ali za marune koji su krupniji i slađi od uobičajenih pitomih kestena. Na najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolcu cijena kilograma pitomih kestena je 5 eura, dok su maruni oko 8 eura. Na drugim zagrebačkim tržnicama cijena je euro do dva niža.

Od 2,5 eura za malu mjeru do 8 za veliku

Prije nekoliko godina cijena kilograma kestena u Zagrebu bila je 20 kuna, što bi bilo sadašnjih dva i pol eura.

Kod uličih kestenjara u središtu Zagreba cijene variraju. Na Britanskom trgu mala mjera je 3 eura, srednja 4, a velika 5. Na Cvjetnom trgu, pak, mala mjera je pet, srednja sedam, a velika osam eura. Kod kestenjara u Gajevoj ulici mala mjera je 2,5 eura, srednja 4, a velika 5, dok su na Mažuranićevom trgu cijene nešto niže – mala mjera 2, srednja 3, a velika 4 eura.

Sakupljanje kestena samo s dozvolom

Kesten je jedan od onih šumskih plodova koje, kao i gljive, građani mogu sami skupljati, ali pod uvjetima koje propisuju Hrvatske šume Pravilnikom o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda i korištenju šume i šumskog zemljišta. Taj Pravilnik možete pročitati OVDJE.

Za sakupljanje kestena (i ostalih nedrvnih šumskih proizvoda) za osobne potrebe potrebno je imati odgovarajuću dozvolu. U suprotnom, sakupljanje je kažnjivo, a kazne su u rasponu od 133 do 933 eura.

Do 10 kilograma dnevno

Dozvola koja vrijedi do 31. prosinca besplatna je, a može se preuzeti OVDJE putem aplikacije na mrežnoj stranici Hrvatskih šuma. Potrebno je popuniti zahtjev, isprintati ga ili preuzeti dozvolu na mobilni telefon. S dozvolom se smije prikupiti do 10 kilograma kestena i do 3 kilograma gljiva dnevno.

Za sakupljanje kestena u komercijalne svrhe potrebno je sklopiti ugovor s nadležnom upravom Hrvatskih šuma i platiti naknadu prema važećem cjeniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!