Objavljen novi Crobarometar: Evo tko su najpopularniji političari i stranke

Vijesti 23. kol 202420:38 0 komentara
Hrvatski sabor
Patrik Macek/PIXSELL

Rezultati Crobarometra za kolovoz pokazali su da je na vrhu ljestvice popularnosti stranaka HDZ i dalje vodeći, no i da raste broj ispitanih koji vjeruju da država ne ide u dobrom smjeru.

Na vrhu ljestvice najpopularnijih stranaka i dalje je HDZ, uz neznatan pad u odnosu na prošli mjesec podržava ih 29,9 posto ispitanih. Na drugom je mjestu SDP, koji je pak na 19,6 posto te blago raste u odnosu na srpanj, donosi Dnevnik Nove TV.

Raste i Možemo!, i to za gotovo dva postotna poena u mjesec dana te je sada na 10,2 posto podrške ispitanih. Na četvrtom mjestu Most s podrškom od 7,1 posto te na petom Domovinski pokret: podržava ih 6,4 posto ispitanih, što je oko jedan postotni bod manje nego u srpnju.

Ovo istraživanje nije obuhvatilo posljednje okršaje u Domovinskom pokretu, tako da će biti zanimljivo vidjeti njihov rejting u rujnu. Sve ostale stranke i politički akteri u Hrvatskoj pojedinačno su na podršci manjoj od dva i pol posto, a građanki i građana koji bi izašli na izbore, ali ne znaju kome dati glas je 13 posto. Inače, kada bi se izbori održavali na današnji dan, oko 70 posto ispitanih bi sigurno ili vjerojatno na njih izašlo. Šest posto sigurno ili vrlo vjerojatno ne bi, dok četiri posto – ne zna.

Od svih ponuđenih političara, najveći broj ispitanih pozitivno percipira Zorana Milanovića – njih 45 posto. Na drugom je mjestu Dalija Orešković, koju kao pozitivnu vidi 37 posto ispitanih. Treće mjesto dijele Tomislav Tomašević i Andrej Plenković sa 36 posto. Peti je Božo Petrov kojeg kao pozitivca vidi 32 posto ispitanih.

Nova TV

Na vrhu liste negativnih je Milorad Pupovac, negativac je za 72 posto ispitanih. Na drugom mjestu Andrej Plenković, negativnu reakciju izaziva kod 57 posto ispitanika. Treća je Anka Mrak Taritaš i 56 posto, a tik uz nju Ivan Penava koji je često bio među najpozitivnijima, ali očito plaća danak sudjelovanju DP-a u izvršnoj vlasti. Listu negativnih zatvara Gordan Jandroković.

Raste broj ispitanih koji vjeruju da država ne ide u dobrom smjeru – u kolovozu ih je bilo 69 posto, što je za dva postotna poena više nego u srpnju. Dvadeset i tri posto vjeruje da hrvatska ide u dobrom smjeru, što je pak za tri postotna boda manje nego u srpnju. Osam posto ispitanih nema stav.

To se odmah odrazilo i na podršku radu Vlade – ovaj mjesec 66 posto građana ne odobrava politiku Vlade, što je rast od čak pet postotnih poena u odnosu na prošli mjesec. Osjetan i je pad broja onih koji podržavaju rad vlade, ovaj mjesec ih je 27 posto, dok sedam posto nema stav.

Najveći broj naših ispitanika kao najveći problem u Hrvatskoj vidi previsoke cijene, a na drugom ih mjestu odmah prate – niske plaće te niske mirovine na trećem. Korupcija je na četvrtom, a stanje gospodarstva na petom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!