Objavljen novi Crobarometar: HDZ i dalje vodeći, Milanović najpozitivniji

Vijesti 25. ruj 202420:07 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Rezultati Crobarometra za kolovoz pokazali su da je na vrhu ljestvice popularnosti stranaka HDZ i dalje vodeći, no i da raste broj ispitanih koji vjeruju da država ne ide u dobrom smjeru.

Na vrhu ljestvice najpopularnijih stranaka i dalje je HDZ, uz porast u odnosu na prošli mjesec podržava ih 30,3 posto ispitanih. Na drugom je mjestu SDP, koji je pak na 20.4 posto te blago raste u odnosu na srpanj, donosi Dnevnik.hr.

Crobarometar
Nova TV

Slijedi Možemo! s 10,4 posto. Most ima 6,7 posto. I peti je Domovinski pokret kojem je potpora 5,4 posto, niža nego mjesec prije.

Crobarometar
Nova TV

U idućem razdoblju vidjet će se je li riječ o kratkoročnoj destabilizaciji ili ipak nije. Od jučer djeluje i nova stranka DOMINO – Marija Radića i ostalih bivših članova DP-a. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se oni pozicionirati.

Sve ostale stranke pojedinačno gledano imaju potporu manju od 2,7 posto.

Promjena u dojmu o političarima gotovo i nema u odnosu na mjesec ranije. Zoran Milanović i dalje je političar o kojem najveći broj građana ima pozitivan dojam, odnosno, njih 43 posto. Slijede Tomislav Tomašević i Andrej Plenković koji su izjednačeni s 35 posto pozitivnog dojma, Božo Petrov pozitivan je za 33 posto ispitanika, a Dalija Orešković za 31 posto.

Crobarometar
Nova TV

U suprotnom smjeru Milorad Pupovac ostaje prvi na listi negativnog dojma, o njemu se tako izjasnilo 77 posto ispitanika, a zgusnuto je i izjednačeno u nastavku Peđa Grbin, Gordan Jandroković i Andrej Plenković negativni su za njih 57 posto, a tu je onda i Ivan Penava kojeg je negativnim ocijenilo 56 ispitanika.

Crobarometar
Nova TV

Postotak građana koji bi izašli na izbore, ali bi izgleda do samog odlaska na biračko mjesto vagali komu dati povjerenje, je 14,5 posto.

Radu Vlade i Sabora ispitanici su dali dvije dvojke, a Zoranu Milanoviću tanku trojku.

Podrška radu Vladu je podjednaka, nema nekih promjena – podržava je 26 posto, a ne podržava 68 posto.

Crobarometar
Nova TV

Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića nešto je niža nego prethodnog mjeseca. Kod 33 posto za svoj rad ima plus, a kod 59 posto ispitanika minus. Ni jedno ni drugo ne daje mu 8 posto građana

Crobarometar
Nova TV

Optimizam je ovaj mjesec niži nego u prethodnom, sada 19 posto ispitanika smatra da stvari idu u dobrom smjeru, a gotovo 74 posto da idu u pogrešnom smjeru, što je 5 postotnih poena više nego u kolovozu.

Crobarometar
Nova TV

Među problemima koje građani ističu dominiraju visoke cijene, niske plaće, gospodarstvo, niske mirovine, ali uz sve to itekako zamjeraju i smeta im korupcija i kriminal.

Ono s čime su dobrim dijelom zadovoljni je sigurnost i obrazovanje. S druge strane, za rad političara i sudova i dalje baš i nemaju komplimenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare