Znamo da je čokolada hrana za mozak i da popravlja raspoloženje, a nova studija je otkrila još neke njene pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.
Rezultati istraživanja Europskog društva kardiologa, u kojem je sudjelovalo više od 336.000 ljudi, pokazali su da ovaj slatkiš smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ali to ne znači da čokoladu možemo jesti svakodnevno u neograničenim količinama, piše B92.
“Rezultati ranijih istraživanja su pokazali da čokolada pozitivno utječe na snižavanje krvnog tlaka, a sada smo htjeli utvrditi sprečava li i neke bolesti”, rekao je autor studije dr. Chayakrit Krittanawong te dodao:
“Analizirali smo rezultate šest istraživanja u periodu od 50 godina. Čokolada sadrži nutritivna svojstva koja su dobra za srce kao što su ksantin, polifenol i stearinske kiseline.”
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!