Penava: S novom igračkom Radić će pokušati mrviti i vladajuću koaliciju i DP

Vijesti 01. ruj 202420:46 0 komentara
Ivan Penava
Davor Javorovic/PIXSELL

ŠEF DP-a Ivan Penava je dan nakon pobjede komentirao stanje unutar stranke te budućnost vladajuće koalicije.

Osvrnuo se na izjave Marija Radića i Igora Peternela, koji više nisu članovi stranke, o masovnom napuštanju Domovinskog pokreta, rekavši da su otišla “samo ta dva gospodina s nekoliko sljedbenika”. Ustvrdio je da nisu ili u stanju istrpjeti poraz i pružiti ruku.

“To bi bilo normalno u demokratskim procesima. Dogodilo se ono što sam najavljivao – da Radić želi nanijeti što veću štetu DP-u, ostaviti za sobom ‘spaljenu zemlju’. Predvidio sam i da znaju da će izgubiti jer nemaju podršku terena i da će osnovati novu stranku kako bi osigurali da nitko ne dobije snagu kakvu ćemo mi dobitnik bez obzira na njihove mutne planove”, rekao je Penava za HRT.

“Radićev projekt osuđen je na političku marginu”

Radić najavljuje osnivanje nove stranke upravo zbog onih koji izlaze iz Domovinskog pokreta. Kaže – ne može ih ostaviti. U kontekstu osnivanja nove stranke poručuje: “onaj tko zna graditi, taj će znati graditi – onaj tko zna rušiti i krasti, zna samo rušiti i krasti”. Upitan je li Radiću ipak spreman poželjeti sreću s novom strankom, Penava je odgovorio negativno.

“Ne s novom strankom, jer to je agenda. Kao da je on vodio Domovinski pokret kao da je jučer pobjednik, a ne gubitnik. Jasno je iz njegovih riječi da je mislio da je Domovinski pokret njegov projekt, ali gadno se prevario kada je mislio da sam ja osoba s kojom se može manipulirati.

Uvijek sam bio za dogovor, da odstupim od svog stava ako nisam u pravu. Ali ne i da smo marionete. S novom igračkom Radić će nastaviti pokušati mrviti i vladajuću koaliciju i DP. Takav je projekt osuđen na političku marginu. Samo žele rušiti ono što je DP mukotrpno stvarao”, rekao je predsjednik DP-a.

“Vladajuća koalicija je stabilna”

U vezi s Damirom Biloglavom, koji je mandat stavio u mirovanje i kojeg je u saboru zamijenio Frane Tokić, a sada razmišlja o aktivaciji mandata kako bi se raskolom Kluba uzdrmala i vladajuća većina, Penava kaže da će se vidjeti hoće li mandat vratiti stranci kako je ranije govorio.

“Sad ćemo vidjeti je li čovjek ili nije. Ali, ne očekujem da vrati. Ovo je sve što mogu izvući – mandat gospodina Peternela, Radića i Biloglava. Vladajuća koalicija je stabilna, nemamo se razloga brinuti za perspektivu Hrvatske”, govori Penava.

“DP će biti puno kompaktniji i jači, ovo je bila specijalna operacija protiv stranke”

Europarlamentarcu Stephenu Nikoli Bartulici, koji je jučer objavio da napušta stranku, Penava poručuje je da to nije dobra odluka, ali da će ju poštivati.

“U političkom smislu, ovo je bila specijalna operacija usmjerena protiv Domovinskog pokreta, koja ima za cilj u kontinuitetu držati DP na 3 do 4 posto, a nipošto da bude respektabilna snaga s 10, 15 ili 20 posto.

Tako da je toj priči sada došao kraj, oni će sad to početi raditi kroz nekakvu novu stranku, nove laži, nove obmane, novo huškanje. Mislim da smo s ovim procesima završili homogenizaciju Domovinskog pokreta, da ćemo biti puno kompaktniji i jači i voljniji ljudima i da ćemo pronaći dovoljnu podršku unutar hrvatskih birača, hrvatskog naroda, a to će se vidjeti vrlo brzo i na lokalnim izborima, poglavito u vremenima koji slijede iza toga”, izjavio je Penava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!