Plenković tajnovit oko resora koji će pripasti Šuici “iz taktičkih razloga”

Vijesti 20. kol 202415:01 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Aktualna potpredsjednica Europske komisije (EK) Dubravka Šuica ponovno je nominirana za članicu izvršnog tijela EU na temelju svojih rezultata i političkog legitimiteta, ali još nije vrijeme za nagađanja o resoru kojim će upravljati, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković.

“Izabrana je u EP četiri puta”

Dubravka Šuica, povjerenica za demografiju i demokraciju i jedna od potpredsjednica EK-a, u utorak se predstavila saborskom Odboru za europske poslove i govorila o svom dosadašnjem radu i o prioritetima buduće Komisije.

Vlada ju je na sjednici početkom kolovoza ponovo predložila za članicu Europske komisije u mandatu od 2024. do 2029. godine.

Bivša gradonačelnica Dubrovnika, saborska zastupnica i eurozastupnica ponovno je hrvatska kandidatkinja za Komisiju „temeljem svojih rezultata”, rekao je premijer.

“Ona je izabrana u Europski parlament četiri puta, poznaje rad toga tijela, poznaje rad Europske komisije, potpredsjednica je Europske pučke stranke, odlično surađuje s hrvatskom vladom, posjetila je sve zemlje Europske unije te radi na temama koje su izrazito bitne Hrvatskoj”, kazao je premijer.

Čeka se “cijela arhitektura”

Nije htio reći još reći kojim će resorom Šuica upravljati, no natuknuo da će on imati glavnu upravu.

„Razumijem interes vas i javnosti”, rekao je zastupnicima. „Međutim, to se ne radi iz taktičkih razloga”, kazao je Plenković i dao naslutiti da Hrvatska ima želju za određenim resorima i lobira u tom smjeru.

Potrebno je prvo pričekati „cijelu arhitekturu” novog sastava izvršnog tijela EU-a, nastavio je premijer.

Oporbeni zastupnici Šuicu su kritizirali tvrdnjama da u aktualnom mandatu nije postigla ništa „opipljivo” na području demografije i demokracije.

Ona je kazala kako je riječ o resorima u kojima se promjene ne mogu vidjeti preko noći te da je uspjeh već i to što je demografija postala važna tema na razini EU-a.

Resor demografije uvršten je u aktualni sastav Komisije na temelju hrvatske inicijative, dok se, na primjer, danas na razini EU-a sve više čuju ideje kako bi bilo dobro da sve države osnuju odgovarajuća ministarstva, rekla je.

Ranije u utorak Možemo i SDP su objavili da neće podržati Šuicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare