Premijer se hvali rekordnom sezonom, ali ne slažu se svi: “Klimavo, na dane”

Vijesti 25. srp 202319:11 8 komentara

Iako je Hrvatska skuplja nego ikad stranih gostiju ima dosta i dobro troše. Za gotovo trećinu više eura potrošili su ove nego u istom razdoblju prošle godine, no razlog tome su svakako i veće cijene. Ipak i izdanih računa je više za 7 posto pa ugostitelji, ali i država, obilato pune svoje blagajne.

Prepirke oko plaćanja računa u kafiću navikli smo gledati kod domaćih ljudi, a situacija čini se nije ništa drugačija ni kod stranih gostiju. Na kraju uporniji plati, a turistima u Splitu cijene nisu problem.

“Nije skupo, nee, super je”

“Ovisi gdje ideš. Postoje skupa mjesta, ali u kubovima uvijek možeš naći jeftina pića.”

A da im nije problem platiti i da itekako troše, govore podaci iz Porezne.

“Taj broj računa od početka godine je veći za sedam posto, a iznos računa je veći čak 28 posto uspoređujući s istim periodom 22. godine”, rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Od početka godine u Hrvatsku je došlo devet i pol milijuna gostiju, a ostvareno je 44 milijuna noćenja – pohvalio se danas premijer.

“To je 11 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. U odnosu na rekordnu 2019., 99 posto dolazaka i isti postotak noćenja. Rekordan broj automobila na Lučkom, veći nego prošle godine u ovom trenutku sezone”, tvrdi Andrej Plenković.

Da gostiju u Splitu itekako ima pokazuju ove slike iz centra grada. Špica sezone osjeti se u cijelom gradu, a da gostiju ne manjka kažu nam u hotelu.

“I u restoranu i u hotelu. Mi smo popunjeni nekakvih 85 posto, recimo sada za sedmi mjesec, šta nije najbolje na svijetu, ali mi ne možemo reći da je to loše. Osobnog sam stava da bi bilo uistinu divno kad bismo sve buduće godine imali predivnu predsezonu, jako dobru špicu sezone i onda postsezonu jednako dobru kao predsezonu. Mislim da bi onda svi uživali”, rekla je Nevena Čikeš, direktorica hotela i restorana.

Ali ne uživaju baš svi ove sezone. Iako bi se na prvi pogled reklo da brodari posla itekako imaju – pogled čini se vara.

“Klimavo. Na dane, nekad bolje, nekad gore, al’ dobro, valjda ćemo izvuć’”, Ante Sokol, booker izleta brodom.

Izvući bi sve mogao novi zakon o turizmu. Barem tako misle u Vladi. Veće ovlasti tako bi trebale dobiti jedinice lokalne samouprave da uz savjete struke upravljaju destinacijom i turističkom ponudom. Novim će se zakonom, između ostalog, moći smanjiti ili limitirati broj ugostiteljskih objekata, fast foodova i privatnog smještaja.

“To je divno, ali pod uvjetom da ljudi koji će upravljat u tim zajednicama znaju i da nisu upravljači iz fotelje, nego upravljači sa terena”, dodaje Čikeš.

“Normalno da je normalno da lokalna jedinica mora sama upravljat i odlučivat šta će i kako će. Što mi mora itko drugi… To je isto kao da ja uđem u vaš “takujin” pa raspoređujem.”

“Potreban je zakon, ali ograničavati… Ograničenja nikad nisu dobra.”

No možda su potrebna da bi domaće stanovništvo u najvrućim ljetnim mjesecima živjelo lakše s velikim brojem turista.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare