Prvi grad u Hrvatskoj uvodi palijativnu skrb za djecu

Vijesti 18. ruj 202408:15 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Split je postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima palijativnu skrb za djecu, a usluge će im u njihovim domovima pružati dva pedijatra i medicinska sestra, potvrdio je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa.

Kako je objasnio Rađa, riječ je o djeci s kompleksnim kroničnim bolestima koje njeguju i o kojima brinu roditelji, članovi obitelji, obiteljski liječnici i Hitni pedijatrijski prijem, a među mališanima je mnogo i onih koji su ovisni o raznim pomagalima.

Palijativni tim će svojim malim pacijentima pristupiti na cjelovit način, i ne samo njima, nego i članovima obitelji koji također prolaze kroz teške trenutke, dodao je.

Palijativni tim koji skrbi za djecu počeo je raditi u ponedjeljak, 16. rujna, a voditelj tima je liječnik Julije Meštrović.

“Naš tim je počeo s radom u ponedjeljak. Čine ga dvoje liječnika – Julije Meštrović, voditelj našeg mobilnog tima i Branka Polić koji će, zajedno sa prvostupnicom sestrinstva Mirandom Bratim raditi po pozivu i odlaziti u stanove i kuće malih pacijenata. Za sada imamo podatak da na našem području 40-ak djece ima neizlječive bolesti i osobe su s invaliditetom ovisne o raznim uređajima”, kazao je Rađa.

Ovim timom, naglasio je, želimo da ta djeca imaju manje potrebe odlaziti u bolnicu odnosno da im se pomogne u njihovoj kući.

Na području Splitsko- dalmatinske županije predviđeno je, kaže, ukupno šest palijativnih timova, no za sada su ugovorena samo tri tima, a ovaj dječji je četvrti. Namjera nam je popuniti još dva tima, dodao je.

Bivši ravnatelj splitskog KBC- a, a sada voditelj palijativnog tima Julije Meštrović je rekao da žele napraviti registar u kojem bi bili svi potrebni podaci o takvim pacijentima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Tim će, u suradnji s obitelji i liječnicima primarne zdravstvene zaštite, nadzirati male pacijente. Pritom će im biti potrebna suradnja s bolničkim pedijatrima, ali isto tako i sa patronažnim sestrama, psiholozima, stomatolozima, logopedima, fizijatrima i ostalim specijalnostima jer se neke komplikacije, kako su istaknuli, mogu spriječiti ranom intervencijom. Osim toga, naglasili su, uz male pacijente, podršku trebaju i članovi njihovih obitelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!