Sabor još čeka s izborom ustavnih sudaca. Sanja Barić za TNT iznijela tri prijedloga kako do boljeg Ustavnog suda

Vijesti 22. ruj 202414:06 1 komentar

U prosincu istječe krajnji rok koji Sabor ima za izbor deset ustavnih sudaca. Na saborski javni poziv javilo se više od 60 kandidata, konzultacije među strankama na ovu temu, barem one službene, još nisu započele.

Predsjednik ustavnog suda Miroslav Šeparović svojevremeno je za N1 govorio o tome koliku bi ustavnu krizu izazvala situacija da se ustavni suci ne izaberu do prosinca, posebice jer nas krajem godine čekaju izbori za predsjednika Republike, a ustavnost i zakonitost tih izbora nadzire Ustavni sud.

Danas je u Točki na tjedan na nužnost izbora stručnog i kompetentnog sastava Ustavnog suda upozorila profesorica s Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić apelirajući na Sabor da ovaj put ne biraju po načelu političke podobnosti.

Ustavni suci ne moraju biti posve neutralni, oni moraju naginjati, neki malo desno, neki malo lijevo, neki ekstremniji, neki centrističkiji. Oni moraju biti presjek društva politički gledano, ali i presjek pravne struke – odvjetnici, suci, profesori, praktičari. Ali ustavni suci moraju biti najbolje od najboljeg unutar tih presjeka. Ja se stvarno nadam da će ovaj saziv Sabora ići bliže tom sastavu kakav nam treba, ja ih to molim, ja to želim i ja se tome nadam”, istaknula je Barić.

Komentirajući način izbora ustavnih sudaca, Barić je istaknula kako nema postupka koji bi jamčio da će u Ustavni sud biti izabrani najbolji kandidati. Smatra kako bi veću neovisnost i kvalitetu rada ustavnih sudaca osiguravao duži mandat u Ustavnom sudu – od pet, devet do 12 godina, ali bez mogućnosti reizbora. Također, dodaje kako bi možda bolje jamstvo za kvalitetnije ustavne suce davao izborni postupak u kojem bi prednost imali oni kandidati iza kojeg stane fakultet, sudačka udruga, odvjetnička komora, u odnosu na one koji se samostalno kandidiraju.

“Najvažnije o čemu bismo trebali promisliti bi li trebalo, kako neke države imaju, da jedan dio sudaca bira izvršna vlast – primjerice predsjednik, jedan dio sudbena vlast, a jedan dio Sabor. O tome treba razmisliti, nema jednoznačnog stave struke. No ni jedan izbor ne jamči kvalitetu ako imate politiku koja smatra da je važnije imati svojeg suca nego dobrog suca”, istaknula je Barić.

Zaključuje kako svi u struci, a i u politici znaju tko je među 60-ak prijavljenih kandidata stručan i dobar kandidat za Ustavni sud, a tko ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare