Saharski pijesak opet stiže u Hrvatsku, evo kada će ga biti najviše

Vijesti 28. lip 202416:31 0 komentara
Saharski pijesak
Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što je gotovo cijeli prošli tjedan nebo iznad Hrvatske bilo mutno zbog saharskog pijeska, a praonice automobila su trljale ruke zbog velikih gužvi koje su građani napravili želeći oprati svoje limene ljubimce od prljavštine, ista nas situacija ponovno čeka.

Naime, saharski pijesak u Hrvatskoj se ponovno očekuje u nedjelju i ponedjeljak, a to je za Večernji list potvrdila Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

“U nedjelju 30. lipnja i ponedjeljak 1. srpnja očekuje se pojava saharske prašine i zamućene atmosfere nad područjem Hrvatske. Naime, nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje. Također, prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog tlaka zraka. Prema tome, očekuju se sinoptički uvjeti povoljni za prijenos saharske prašine prema Jadranu i Hrvatskoj, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka”, kazala je Josipa Kuzmić.

Poznat i kao pustinjska prašina

Saharski pijesak, poznat i kao pustinjska prašina, sastoji se od sitnih čestica pijeska i prašine koju vjetar podiže s površine Sahare, najveće pustinje na svijetu, smještene u sjevernoj Africi. Ovaj fenomen najčešće se događa tijekom sušnih razdoblja kada jaki vjetrovi, poput pasata i sezonskih oluja, podižu prašinu visoko u atmosferu i prenose je na velike udaljenosti. Saharski pijesak, iako naizgled negativan, zbog svog utjecaja na zdravlje i kvalitetu zraka također ima korisne aspekte, poput obogaćivanja tla hranjivim tvarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!