Neslužbeno: Razmatra se iznos između 0 do 8 eura po kvadratu za porez na nekretnine?

Ekonomija 17. ruj 202413:42 1 komentar
Luka stanzl/PIXSELL/ilustracija

U Vladi traje sastanak oko poreza na nekretnine. Ministar Marko Primorac predstavlja prijedlog koalicijskim partnerima.

Kako neslužbeno doznaje Net.hr, razmatra se iznos između 0 do 8 eura po četvornom metru za porez na nekretnine, o čemu će odluke donositi lokalni čelnici. Oni mogu odlučiti da ne primjenjuju porez. To je prijedlog zbog različitih stanja nekretnina na kontinenti i u Primorju.

Iz Vlade poručuju kako je riječ o mjeri kojom se želi stvoriti priuštivo stanovanje.

“Cilj je priuštivo stanovanje”

Podsjetimo, iz Vlade su već nekoliko puta odgađali predstavljanje poreza na nekretnine, poručujući da osluškuju reakcije.

“Mi smo oprezni, to je tema koja je osjetljiva, koja, kao što vidite i u medijima, izaziva puno strahova i nerazumijevanja i aprirornih stavova isključivosti. S druge strane, svi očekuju da padaju cijene najma. Ako imate dijete koje želi iznajmiti stan i odvojiti se od roditelja, a teško mu je to priuštiti, znači da imamo širi problem”, izjavio je prije nekoliko dana premijer Andrej Plenković, koji je opetovano naglašavao da je cilj – priuštivo stanovanje.

Iz Vlade također poručuju da se ovim porezom želi “aktivirati” prazne stanove kojih je, prema procjenama, 600.000.

“Naš je cilj da se smanji potreba za kratkoročnim najmom i kako bi stanovi koji su u kratkoročnom najmu polako ušli u dugoročni najam. Pa će svi stanovi i stambene jedince koje su kratkoročnom najmu biti u ‘škarama’ poreza na nekretnine”, izjavio je prošlog tjedna ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Najavio je da će najkasnije do iduće srijede tj. prije početka zasjedanja Hrvatskog sabora, bit predstavljena cjelokupna porezna reforma koja uključuje i porez na nekretnine. Istaknuo je kako tim porezom žele zaustaviti rast stambenih jedinica u kratkoročnom najmu jer u Hrvatskoj imamo njih 231.000 koje su u toj vrsti najma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare