Selak Raspudić za N1: Kako su hrabri Sinjani pobijedili Turke, tako ću i ja pobijediti u ovoj utrci

Vijesti 02. kol 202412:54 2 komentara

Nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić u N1 Studiju uživo s Ankom Bilić Keserović komentirala je kandidaturu na predsjedničkim izborima, ali i svoje konkurente - Zorana Milanovića i Dragana Primorca.

Ipak, za početak je otkrila hoće li na Alku u Sinj i na obilježavanje Oluje u Knin.

“Naravno da hoću, na oba događaja. Rado ću se odazvati jer su bitni i obilježavaju važne datume iz naše povijesti”, kazala je.

No, sad je u funkciji predsjedničke kandidatkinje pa dobiva dodatno na vidljivosti.

“Alka je za mene inspirativna jer je tamo oko 700 naših hrabrih vojnika pobijedilo stostruko veću tursku vojsku. Tako i ja ulazim u ovu utrku, da ostvarim isti rezultat kao naši protiv Turaka.”

Osvrnula se potom na Primorca, trenutno posljednjeg službenog kandidata za predsjednika.

“I ranije sam, kad sam iskoračila s kandidaturom i kad je HDZ još uvijek kalkulirao i strahovao koga će suprostaviti Milanoviću, pokazala da me ne zanima tko će biti s druge strane te da sam fokusirana na vlastitu kampanju. Mogao je to biti bilo tko, nastavljam svojim putem i trudit ću se kroz svoju kampanju motivirati građane da glasuju za mene. Moja će kampanja biti afirmativna”, naglasila je Selak-Raspudić pa komentirala toliko čekanje na objavu kandidatura:

“S obzirom da su u tijeku i američki izbori, naša demokracija bi se mogla ugledati na njih, a jedna je sigurno ona da se na vrijeme izađe s kandidatkom koji će na izbore pa da građani imaju dovoljno vremena upoznati ga i da donesu informiraniji izbor. Također, druga stvar je da se unaprijed i fiksno zna kad će izbori, neovisno o okolnostima, da se ne mogu ovisno o njima mijenjati. Iz fokusa smo izgubili ono što je najbitnije – osobu s motivom, voljom i kapacitetom kandidirati se za određene funkcije.”

Napominje je i da su ovo personalizirani izbori, gdje se bira jedna osoba.

“Svi oni koji misle da im pomaže podrška određenih stranaka su, rekla bih, promašili. Naša osobnost i sadržaj će presuditi.”

Marija Selak-Raspudić i Anka Bilić Keserović
N1

Primorac je nestranački kandidat, bez obzira što ga podržava HDZ, a i s poštovanjem se obraća Selak Raspudić. Dojam je da imaju sličnosti jer su profesori, znanstvenici i imaju karijere.

“Teško nas je uspoređivati iz različitih razloga jer imamo različitu političku povijest. Također, ja sam nestranački i nadstranački kandidat, što nosi neke rizike i žrtve. Ne možete imati potporu neke stranke i govoriti da niste uz njih nikako vezani. Naše su pozicije u tom smislu potpuno drugačije. Ono što ne bih voljela da se dogodi jest imati naoko afirmativnu kampanju pa da se onda kroz neke druge osobe ide na omalovažanje drugih predsjedničkih kandidata. Afirmativna kampanja ne može biti samo deklarativna, gdje će vaši stranački kolege odrađivati prljavi dio kampanje. Podsjetila bih i da je politika jedan oblik borbe, koja zna biti intenzivna, no ne bih voljela da se iz vida ispuste važne stvari, kao ni da se u zaostatku argumenata ne prelaze granice. Nemojmo se zavaravati da svi mi Milanoviću možemo parirati samo ako smo tihi i afirmativni. Energična sam i srčana, ali neću prelaziti granice.”

Kad govori o “prljavom dijelu kampanje”, čini se da će HDZ to odrađivati za Primorca. Milanović ima tako nešto kroz SDP, ali Selak-Raspudić nema pa se dobiva dojam kao da će borba biti samo između njih dvojice.

“Mnogo sam razmišljala o tome što bih mogla kao predsjednica i prije nego sam istupila i odlučila, znala sam da se želim i mogu boriti. Građanima imam što predstaviti. Ovo je bitka jednog čovjeka, ali svjesna sam da je moja pozicija nepovoljnija. Ono što je najbitnije, jest da se isplati boriti i da smatram da se može bolje, da imam što za ponuditi.”

Prema anketama, Milanović je favorit i čini se kao da je teško pobjediv.

“Nikad se time nisam opterećivala. On ima startnu predsjedničku potporu, kao i Kolinda Grabar-Kitarović. Ali, ona nije spektakularna. Čak i da je ne znam kakav postotak u pitanju, uvijek postoji početna motivacija, predstaviti nešto što bi moglo izgledati bolje. Ono što meni nije prihvatljivo i nije moj stil, jest vagati do te mjere pa da se očekuje siguran ishod za sebe. Primjerice, ako ste deklarativno nezavisni, ali čekate potporu parlamentarne stranke prije objave kandidature. Premda bi mi infrastrukturno više odgovaralo objaviti kandidaturu najesen, odlučila sam pokazati da imam dovoljno hrabrosti i kapaciteta uključiti se odmah u ovu utakmicu. Sve ostalo možda je lakši put, ali ne smatram da je ispravno.”

Kad je dvojila hoće li se uključiti u utrku, rekla je da to ovisi o logistici jer nijedni izbori nisu jednostavni. Koga je okupila, kako stoji s logistikom?

“Smatram da sam u boljoj situaciji jer iako je ovo za mene logistički zahtjevnije, ja sam uistinu stranački neovisna osoba. Imamo predsjednika koji se sa SDP-om uključio u kampanju, a imali smo i predsjednicu koja je dolazila iz HDZ-a. Minimalnu logistiku ću imati osiguranu i to je moja odgovornost, čime neću opterećivati građane.”

Rekla je i da će joj svačija podrška biti dobrodošla, što otvara pitanje njene bivše stranke, Mosta. Nikola Grmoja je rekao da ona to mora sama zatražiti.

“S njima sam civilizirano završila suradnju i vjerujem da bi takav tip mijenjanja suradnje bio poželjan i u razlazima ostalih pojedinaca s političkim strankama. Ne bih mistificirala svoju komunikaciju s Mostom ili podršku bilo koje političke stranke. Ako sam nezavisna i nestranačka, uopće nije pitanje koja me stranka podupire. Naravno da sam se na tom putu obratila svim građanima te zatražila podršku, a time i političkim opcijama.”

Ne sviđa joj se što ministri i premijer bojkotiraju dolazak kod predsjednika, na prijem generala.

“Postoje neki događaji u našoj povijesti koji nas drže jedinstvenima, a to je svakako sjećanje na Oluju. U tom smislu da treba prekinuti praksu provođenja bilo kakav oblik nesuradnje ili inata u obilježavanju ovakvih događaja. Ovdje nije pitanje naših osobnih animoziteta. Institucionalno i zajedno treba obilježavati ovakve događaje. Treba biti dostojanstven i odgovoran, a ne se voditi osobnim osjećajima”, zaključila je Marija Selak Raspudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare