Slovenski “lovci na oluje” upozoravaju: “Veliki kumulonimbus oblikovat će se u olujni pojas”

Vijesti 21. svi 202414:55 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

"Budite spremni na grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su poplave, olujni udari vjetra i tuča", kažu iz DHMZ-a. Upozorenje su poslali i slovenski "lovci na oluje".

Državni hidrometeorološki zavod i Ravnateljstvo civilne zaštite za danas su objavili upozorenja. Pod narančastim meteoalarmom su zagrebačka i osječka regija zbog mjestimičnog grmljavinskog nevremena.

Slovenski lovci na oluje, koji objavljuju na stranici Neurje.si, najavili su da će najburnije biti poslijepodne, a posebno će dramatično biti u Hrvatskoj i Sloveniji.

“Glavna stvar burnog događaja bit će danas poslijepodne. U jugoistočnoj Sloveniji i Hrvatskoj očekuje se razvoj prvog velikog kumulonimbusa koji će se zatim oblikovati u olujni pojas koji će putovati prema sjeveru ili sjeveroistoku. Nestabilna atmosfera praktički je nestabilna u cijeloj našoj široj regiji, s naglaskom na Hrvatsku i Sloveniju, gdje će poslijepodne vladati bolji uvjeti za razvoj jačeg nevremena.

Čimbenika je dosta, a jedan od njih je južni vjetar, koji će našim krajevima donijeti više energije i vlage, ali i zagrijavanje u nižim slojevima zraka. Planinske barijere također mogu biti ojačane određenim olujnim ćelijama uglavnom zbog smicanja pri tlu, međutim ne očekujemo razvoj nekih velikih superćelijskih oluja samo zbog prethodno spomenutog nedostatka vjetroturbine u višim slojevima.

Lokalno se može razviti nevrijeme s tučom, a velike probleme stvarat će obilne kiše koje mogu uzrokovati katastrofalne poplave te će puhati pojačan olujni vjetar. Fotografije pokazuju konvektivnu energiju (MLCAPE) i maksimalni radarski otpor nekih oluja koje će se formirati danas poslijepodne. Noću će se situacija smiriti”, objavili su lovci na oluje iz Slovenije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!