Iz SOA-e za N1: Radimo na rasvjetljavanju kibernetičkog napada, a imamo i jednu važnu poruku

Marko Lukunic/PIXSELL

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) potvrdila je za N1 da aktivno sudjeluje u rasvjetljavanju kibernetičkog napada na KBC Zagreb. Bolnički sustav vratio se u funkciju, a u tijeku je forenzična obrada.

“Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku zdravstvenom sustavu u digitalnoj forenzičkoj obradi, kao i otklanjanju i saniranju posljedica kibernetičkog napada na dio informacijskog sustava KBC Zagreb”, naveli su dodajući kako više informacija ne mogu dati budući da je u tijeku kriminalističko istraživanje pokrenuto nakon ovog napada.

Međutim, iz SOA-e ističu još jednu važnu stvar.

Važna poruka

“I ovaj kibernetički napad potvrdio je važnost mjera predviđenih novim Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, odnosno EU NIS2 direktivom. U tom smislu će Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e, u suradnji s drugim dionicima Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, poduzimati potrebne mjere s naglaskom na prevenciji i otpornosti informacijskih sustava na kibernetičke prijetnje”, poručuju.

Europska NIS2 direktiva za cilj ima visoku zajedničke razine kibernetičke sigurnosti diljem Unije. Kako bi ispoštivale njezina pravila mnoga trgovačka društva i razne organizacije koje dosad nisu bile obuhvaćene poljem primjene ovih pravila morat će početi razmišljati o vlastitoj razini kibernetičke sigurnosti.

Državno-sponzorirani napadi

Iz SOA-e su komentirali i napad na financijske institucije u Hrvatskoj za koji je odgovornost preuzela skupina ruskih hakera.

“U cijelom svijetu bilježi se porast kibernetičkih napada na informacijske sustave državnih i privatnih tijela, pri čemu Republika Hrvatska nije izuzetak. Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e registara sve veći broj naprednih državno-sponzoriranih kibernetičkih napada na sustave tijela državne uprave i operatore kritične infrastrukture, o čemu je SOA pisala u svojim javnim izvješćima. U prvoj polovici ove godine zabilježeno je više od 10 takvih kibernetičkih napada.

Kibernetički napadi od 26. lipnja 2024. na pojedine hrvatske financijske institucije potvrđuju ovaj trend. Riječ je bila o tzv. DDoS napadima, kojima je privremeno onemogućen pristup internetskim uslugama napadnutih tijela. Prema dosad prikupljenim podacima nije utvrđena šteta na informacijskim sustavima napadnutih tijela, dok je u tijeku daljnja forenzička obrada, tijekom koje će se prikupiti šira saznanja o napadu. Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e pruža aktivnu podršku napadnutim tijelima”, navode iz SOA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!