Država im dodijelila golem novac za obnovu nakon potresa, a onda je sve završilo na sudu

Vijesti 11. ruj 202421:30 0 komentara
Ana Raić/N1

Na Upravnom sudu u Zagrebu danas je započeo sudski postupak koji sadrži brojne nevjerojatne detalje o obnovi nakon potresa jedne zagrebačke nekretnine.

Sporno je što još uvijek nije utvrđeno je li riječ o obiteljskoj kući ili višestambenoj zgradi, no unatoč tome novac za obnovu im je osiguran. Donijeto je rješenje kojim im se dodjeljuje  oko 200 tisuća eura, no radovi nisu započeli jer je jedna od suvlasnica podnijela tužbu Upravnom sudu u Zagrebu uvjerena da rješenje nije pravilno.

Detalji tužbe

Tužbom ova suvlasnica traži ocjenu zakonitosti rješenja Ministarstva graditeljstva jer u njemu stoji da novac dobiva obiteljska kuća. Ona tvrdi da je riječ o višestambenoj zgradi kako to i piše u knjizi položenih ugovora. Međutim, u zemljišnim knjigama na istoj adresi spominje se obiteljska kuća.

U stvarnosti to je nekretnina sa tri stana i dvije garaže. Zakon o obnovi nakon potresa ima različita pravila za obračun visine sredstava za višestambene zgrade od onih koja vrijede za izračun novca što ga za obnovu može dobiti obiteljska kuća.

Kuća ili zgrada?

Tijekom današnjeg ročišta moglo se čuti da su suvlasnici ranije podnijeli zahtjeve za obnovom za istu nekretninu na adresi u Zagrebu, no jedni su tvrdili da se radi o obiteljskoj kući, a drugi da je u pitanju višestambena zgrada. U ime dijela suvlasnika učinio je to upravitelj, iako je riječ o obiteljskoj kući koja upravitelja nema. Novac je pak isplaćen samo jednom od suvlasnika.

Ministarstvo je zaključilo da je doista u pitanju obiteljska kuća, iako to, kako se također danas moglo čuti, još uvijek nije sudski potvrđeno. Taj spor još uvijek traje.

“Ona samo želi otezati. Imamo kuću koja samo što nam ne padne na glavu, a jedna suvlasnica ometa obnovu”, tvrdili su u sudnici predstavnici ostalih suvlasnika.

Šteta za državu?

Predstavnica vlasnice koja je podnijela tužbu istaknula je pak kako ona ne želi napraviti štetu za državni proračun, već samo dobiti ono što joj pripada za obnovu.

Na kraju je Upravni sud u Zagrebu prekinuo ovo suđenje, dok se u drugom postupku ne utvrdi o kakvoj se nekretnini točno radi, odnosno je li u pitanju obiteljska kuća ili višestambena zgrada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!