Točka na tjedan donosi potresan intervju sa žrtvom svećeničkog zlostavljanja

Vijesti 15. tra 202314:31 0 komentara
N1

U Točki na tjedan ove nedjelje nastavljamo se baviti temom pedofilije u Crkvi. Nakon slučaja nadbiskupa Hranića, redakciji N1 obratila se osoba - jedna od rijetkih žrtava kleričke pedofilije koja je o tome progovorila javno i na sudu i u ovom trenutku ima nepravomoćnu presudu. Župa u kojoj je bio zlostavljan žalila se na presudu iako je papa Franjo zbog tog slučaja navedenog svećenika otpustio iz Crkve.

U potresnom intervjuu ističe kako mu je zlostavljanje uništilo život, a od Crkve nije dobio zatraženu pomoć za lječenje teških trauma. Upozorava kako se u pravilu žrtve odbacuje, sumnjiči, izolira i ignorira, tjera u sudska dokazivanja što je mnogima previše, umjesto da ih se, kako kaže, kršćanski prigrli, o njima skrbi i nadoknadi im se šteta. Kao reakciju na ovaj slučaj donosimo i odgovore riječkog nadbiskupa Mate Uzinića koji je na čelu Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Ovu temu u Intervjuu tjedna analizira i socijalna teologinja Ana Raffai.

U TNT dvoboju govorimo o praksi Agencija za naplatu potraživanja, nakon najnovijeg slučaja curenja u javnost podataka građana i oporbene inicijative u Saboru da se stavi na moratorij na daljnje prodavanje dugova građana. Kako su regulirane agencije, što je dopušteno, a što nije i s kojim se problemima građani dužnici najčešće susreću, govore predsjednik Udruge agencija za naplatu potraživanja Matija Arapović i generalni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić.

Dugoočekivani Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka za razdoblje do 2025. u ponedjeljak će biti predstavljen javnosti. Što donosi, je li riječ samo o popisu želja, kako se u Hrvatskoj nosimo s rakom i koji su najveći problemi u dijagnostici i liječenju? U TNT-u ovoj temi govore dr. Mario Šekerija, voditelj registra za rak pri HZJZ-u i Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same. Posjetili smo i izložbu onkoloških pacijentica Ja sam snaga, a jedna od njih, Suzana Krstić, govori o suočavanju s dijagnozom, preobrazbi organizma koji se bori s bolešću i simbolici kose.

Aktualne teme od zdravstva do sudstva analiziraju kolege Nataša Škaričić (Novosti) i Ivan Pandžić (24 sata Express).

Točka na tjedan s Milom Moralić nedjeljom od 9 do 12, samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!