Učenici na izlet umalo krenuli s alkoholiziranim vozačem. Ravnatelj otkrio detalje

Vijesti 03. ruj 202408:09 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Učenici Osnovne škole Srdoči jučer su sat vremena kasnije krenuli na planirani višednevni izlet, jer je profesionalni vozač koji ih je trebao voziti u Dalmaciju bio pod utjecajem alkohola.

Nema tolerancije

Naime, jučer u 6.45 kad su učenici trebali krenuti na ekskurziju profesionalnom vozaču autobusa međugradskog prijevoznika utvrđen je utjecaj alkohola od 0,42 promila. Riječ je o 42-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je trebao autobusom prevoziti učenike na izlet, piše Novi list.

Sukladno zahtjevu nadležnih profesora osnovne škole koja organizira izlet, policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka pregledali su autobus i svu priloženu dokumentaciju, kao i alkotestirali vozača koji je trebao prevoziti učenike i djelatnike škole na izletu.

Alkotestiranjem je 42-godišnjaku utvrđena koncentracija alkohola od 0,42 promila te je odmah udaljen iz autobusa i sankcioniran.

U prekršajnom postupku je protiv 42-godišnjeg profesionalnog vozača, za koje sukladno zakonskim odredbama nema tolerancije alkohola u organizmu do 0,5 promila, podnesen prekršajni nalog te mu je izrečena novčana kazna.

Međugradski prijevoznik je u skladu s dogovorom obrazovne ustanove i turističke agencije angažirao drugog profesionalnog vozača koji prilikom alkotestiranja nije bio pod utjecajem alkohola, pa su učenici i djelatnici škole mogli otputovati na planirani izlet.

Sretno stigli

Navodeći da se radi o devedesetak osmaša koji su u pratnji profesora krenuli na trodnevni izlet u Dalmaciju ravnatelj OŠ Srdoči, Ivan Vukić, kaže da su bez obzira na kasniji polazak učenici jučer sretno stigli na odredište.

“Krenuli su nekih sat vremena kasnije od planiranog, ali to im nije značajno poremetilo plan puta. Čuo sam se s njima jučer i sve je u redu. Riječ je o ekskurziji osmaša koja se realizira unatoč tome što je pomaknut početak školske godine.

Naime, svi izleti moraju proći postupak javne nabave zbog čega se planiraju puno ranije od same realizacije”, objašnjava Vukić i ističe da su organizacija izleta i njihova realizacija velika odgovornost te da se sukladno pravilniku datum svakog učeničkog izleta prijavljuje policiji.

Kontinuirane policijske kontrole

Policija poziva sve vozače, a osobito profesionalne vozače, da apsolutno poštuju sve prometne propise zbog sigurnosti putnika, vozača i svih ostalih sudionika u prometu.

“Posebno se to odnosi na propise iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama o konzumaciji alkohola, droga i lijekova. Napominjemo k tome da će policija i dalje kontinuirano provoditi nadzor vozača autobusa, tehničku ispravnost, kao i svu zakonski potrebnu dokumentaciju te kategorije vozila”, poručuju iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!