Većina umirovljenika i ovog će ljeta more gledati samo na televizoru. “Postoji način da i oni odu na Jadran”

Vijesti 08. lip 202421:37 0 komentara
umirovljenici na klupi pokraj mora
Igor Šoban/PIXSELL

S prosječnom mirovinom od 513 eura, koliko je iznosila u travnju, te s više od 300 tisuća umirovljenika koji primaju najnižu mirovinu u iznosu nešto većem od 300 eura, Hrvatska definitivno nije zemlja za odmor starijih.

Dok umirovljenici iz bogatijih zemalja uživaju na Jadranu već u predsezoni, mnogi domaći ovog će ljeta ponovno na posao, možda čak i služiti one prve jer u nedostatku mlađe radne snage umirovljenici postaju sve traženiji na tržištu rada. Oni, pak, koji pokušavaju uživati u mirovini, ljeti si teško mogu priuštiti odlazak na Jadran ili neku kontinentalnu turističku destinaciju.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović svojedobno je izjavila kako su u tom sindikatu procijenili da trećina hrvatskih umirovljenika nikada nije ni bila na moru. Većinom su to, kazala je, ljudi iz ruralnih područja koji si takvo što nisu mogli priuštiti, a nemaju ni rodbine na Jadranu.

Među domaćim turistima najmanje starijih od 65

Prošle godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, domaći gosti ostvarili su nešto više od 2,6 milijuna dolazaka i noćenja u komercijalnom smještaju. Tomu su stariji od 65 godina, umirovljenici dakle, pridonijeli slabašnim udjelom od 7 posto. Prethodnih godina udio domaćih gostiju starijih od 65 godina u dolascima i noćenjima bio je još manji – 2022. godine 6,5 posto, a 2021. godine 5,8 posto.

DZS

Nepoznat je točan podatak o broju umirovljenika na ljetovanju. Hotele i apartmane malo njih može si priuštiti, ali mnogi ljeti ipak odlaze u kuće i vikendice s djecom, kako bi čuvali unuke. Potvrđuje nam to Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH). Ona kaže da iz onoga što čuje u kontaktima s članovima Matice, kojih je oko 100 tisuća, mnogi će umirovljenici ipak nekamo otputovati na odmor.

“Znam iz iskustva da mnogo članova Matice umirovljenika tijekom ljeta nije dostupno za naše uobičajene aktivnosti, što znači da ipak nekamo otputuju. To vjerojatno nisu hoteli i apartmani, nego češće odu čuvati unuke tamo gdje oni ili djeca imaju neku kućicu ili vikendicu”, kaže Fortuna.

“Prije je bilo više i jednodnevnih izleta”

Dojam je i da je mnogo manje oglasa za jednodnevne izlete na Jadran, nego što ih je bilo prije nekoliko godina.

“Da, ranije je toga bilo više, ali u međuvremenu je poskupio najam autobusa, poskupio je sam prijevoz, kao i karte za parkiranje u mjestima gdje se obično ide”, ističe Fortuna.

MUH će, kaže ona, s novim ministrom turizma pokušati dogovoriti da se produži posezona i da hoteli ostanu otvoreni za umirovljenike kako bi im se omogućilo da u njima jeftinije odsjednu.

“Imamo u planu taj prijedlog. Bilo bi idealno kada bi se to ostvarilo, kao i da izleti u nacionalne parkove, primjerice, u predsezoni i posezoni budu besplatni za umirovljenike. Domaćine to ne bi koštalo puno, a učinili bi veliko djelo”, smatra predsjednica Matice umirovljenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!