Više stotina ukrajinskih izbjeglica zbrinuto na sjeveru Hrvatske

Vijesti 15. ožu 202210:57 > 11:04 0 komentara
N1 / F.Z., Ilustracija

Više stotina izbjeglica iz ruskom invazijom pogođene Ukrajine zbrinuto je na području tri sjeverne hrvatske županije, Varaždinskoj i Međimurskoj te Krapinsko-zagorskoj, a svakim danom ih pristiže sve više.

Načelnik Službe civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić za Hinu je u utorak potvrdio da je trenutno u prihvatnom centru u Areni Varaždin smješteno 16 osoba iz Ukrajine, dok ih je 37 u kolektivnom smještaju u hotelu Turist.

Prema njegovim riječima, u Varaždinskoj županiji trenutno je 106 ukrajinskih izbjeglica.

Naglasio je da u županiji rade sve kako bi osigurali potrebne smještajne kapacitete za prihvat i većeg broja izbjeglica.

U Varaždinskoj županiji privatni smještaji s 1200 ležaja

“U ovom trenutku razgovaramo s vlasnicima privatnih smještaja i s onima s kojima postignemo dogovor, potpisat će se i ugovor o korištenju njihovih smještajnih kapaciteta za tzv. kolektivni smještaj. Mislimo da imamo dovoljno kapaciteta i da ćemo moći odgovoriti na sve potrebe”, rekao je Matošić i dodao da privatni smještaji raspolažu s oko 1200 ležaja.

Dvanaestero izbjeglica koje su noćas stigle u Lovrečan u Varaždinskoj županiji smještene su u župnom dvoru Druškovec u općini Maruševec.

Izjavio je to Hini župnik župe sv. Juraj Maruševec Krunoslav Milovec, navodeći kako je riječ uglavnom o ženama i djeci te jednoj starijoj osobi te isričući da su izbjeglice “traumatizirane od svega”.

“S njima su stigle i dvije životinje kojima smo dopustili da budu privremeno smještene u župnom dvoru dok ne pronađemo način za njihovo adekvatno zbrinjavanje”, kazao je.

Župni dvor trenutno ima kapaciteta za prihvat još troje osoba iz ratom pogođene Ukrajine, a kako je naglasio Milovec, mještani i svi ostali spremni su im pomoći.

“Izbjeglice kod nas mogu ostati koliko god žele. Trenutno imaju sve što im je potrebno, a ono što će im nedostajati ćemo nabaviti”, istaknuo je župnik.

U Hrvatsku u zadnja 24 sata ušlo 340 ukrajinskih izbjeglica

Prema posljednjim informacijama, u protekla 24 sata preko graničnog prijelaza Goričan u Hrvatsku je ušlo 340 ukrajinskih izbjeglica, potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

Njih 85 nastavlja put u druge zemlje, a 15 ih se izjasnilo da će boraviti na području Međimurske županije, naveo i Grivec i pojasnio da u pravilu pristižu žene s djecom te su uglavnom smješteni u privatnim smještajima.

“Međimurje im služi kao prolazna točka za okrjepu, punjenje mobitela i slično u čemu županija, općine i građani pripomažu. Stigla je i prva pošiljka Ravnateljstva s ‘lunch paketima.’ Adekvatno su zbrinuti i ništa im ne nedostaje te se i dalje prikuplja sve što je potrebno”, rekao je Grivec.

Na području Krapinsko-zagorske županije trenutno se nalazi 27 ukrajinskih izbjeglica, kazao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber. S obzirom da na području županije još uvijek nije registriran prihvatni centar, kazao je, osobe iz ratom pogođene Ukrajine nalaze se u privatnim smještajima.

“Ravnateljstvu civilne zaštite uputili smo prijedlog da se prihvatni centar formira u sportskoj dvorani Srednje škole u Krapini, iako smatramo da zbog blizine prihvatnih centara koji su organizirani u Rakitju i Hotelu Plitvice možda ni ne trebamo još jedan na području naše županije”, istaknuo je Skuliber.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!