Vučić dolazi u Dubrovnik? “Hrvatskog predsjednika nisu zvali, a onoga koji je govorio da Glina nikad neće biti RH, jesu”

Vijesti 08. lis 202421:20
Andrej Plenković i Aleksandar Vučić se rukuju
Denis Kapetanović/PIXSELL

Prije samo dva dana, srpski predsjednik negativno je komentirao Deklaraciju koja će biti predstavljena u Dubrovniku.

Večer uoči dolaska ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na ukrajinsko-balkanski summit u Dubrovnik, Srbija je neformalno najavila da će na summitu ipak sudjelovati i predsjednik Aleksandar Vučić, iako je ranije kao najviši predstavnik te zemlje bio najavljen ministar vanjskih poslova Marko Đurić.

Prije dva dana, u nedjelju, Vučić je ovako komentirao summit u Dubrovniku: – U srijedu je zakazan u Dubrovniku format jugoistočne Europe plus Zelenski, ne znam sudjelujemo li ili ne. Vidio sam tekst prijedloga Deklaracije da svi moramo uvesti sankcije, samo čekaju Vučićevo odobrenje, prenosi Večernji.

Bit će muka ovaj tjedan i za nas i za njih – rekao je Vučić, a prenio portal B92. Vučić u Dubrovnik stiže iz crnogorskog Tivta, gdje je danas sudjelovao na summitu procesa Brdo-Brijuni.

Ondje je održao press konferenciju na kojoj je svadljivo odgovarao na novinarska pitanja, što režimski tabloidi u Srbiji prenose pod naslovima poput “Vučić rasturio crnogorsku zasjedu. Direktan odgovor provokatoru: Ne postoji Republika Kosovo”. Na summitu u Dubrovniku sudjeluje i predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani.

Bivša premijerka Jadranka Kosor kritizirala je taj potez na platfomi X.

“Kako to mislite da je u Dubrovnik na sastanak s predsjednikom Ukrajine pozvalo i predsjednika susjedne države koji je 1995. u Glini grmio da to nikada neće biti RH, a izabranog predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH nije pozvalo?!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.