Zbog povećane potražnje već četvrta nestašica poznatog lijeka za djecu

Vijesti 11. kol 202413:43 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline javlja kako je nestalo lijeka Flixotide Inhaler 125 mikrograma po potisku, stlačeni inhalat, suspenzija flutikazonpropionat.

Kako navode u Glaxu, zbog neočekivano povećane potražnje lijeka neće biti do 4. rujna ove godine. Riječ je o poznatom protuupalnom lijeku protiv astme i astmatskog bronhitisa kojeg koriste i djeca.

To je već četvrti put u proteklih godinu dana kako dolazi do poremećaja na tržištu i nestašice popularne ‘pumpice’. Lijeka Flixotide Inhaler 50 mikrograma, kojeg najviše koriste djeca, nestalo je i u lipnju zbog “neočekivano povećane potražnje”.

Nije ga bilo do kraja srpnja ove godine. Lijeka s istom djelatnom tvari i potiskom nema na tržištu, ali ima drugih novije generacije, kažu farmaceuti, prenosi Danica.hr.

Tegobe u plućima

Glaxo je pak ranije bio objavio i kako lijeka Flixonase sprej za nos za profilaksu i liječenje alergijskog rinitisa neće biti do 24. siječnja ove godine (razlozi povezani s proizvodnjom), a lijeka Flixotide inhaler 50 mikrograma do 22. siječnja ove godine (problemi u proizvodnji).

Lani je početkom kolovoza bilo nestalo lijekova Flixotide inhaler 125 i 250 mikrograma koji se kao kortikosteroidi često koriste za ublažavanje i prevenciju upalnih tegoba u plućima kod astme.

Nije ih bilo do 8. rujna, a razlozi su komercijalne prirode, naveli su tada u farmaceutskoj kompaniji. Lijekovi su posebno važni jer ih mogu koristiti i mala djeca starija od četiri godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!