Buja nasilje prema stranim radnicima. Brojke otkrivaju razmjere zločina iz mržnje u Hrvatskoj

Crna kronika 23. kol 202421:30 7 komentara
Ilustracija/Lovro Domitrovic/PIXSELL

Serija napada na strane radnike u Hrvatskoj nastavljena je prošle noći u Zagrebu. U samom središtu grada više mladića napalo je zaposlenike indijskog restorana - 52-godišnjeg vlasnika i njegovog 27-godišnjeg radnika. Trojicu mladića - dvojicu 18-godišnjaka i jednog maloljetnika policija je ubrzo privela na kriminalističko istraživanje.

Iz zagrebačke policije uvjeravaju kako situacija nije alarmantna, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručuje kako nikakvo nasilje pa tako ni ono motivirano predrasudama, neće biti tolerirano.

Provjerili smo i brojke o kaznenim djelima i prekršajima počinjenima iz mržnje, odnosno prema onima koji se razlikuju po rasi, nacionalnosti ili spolnoj orijentaciji.

Evo koliko je bilo zločina iz mržnje

Prema podacima što ih je objavio vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina MUP je u 2023. evidentirao 62 kaznena djela zločina iz mržnje.

Od toga je bilo 35 prijetnji, 17 oštećenja tuđih stvari, osam nasilničkih ponašanja, šest tjelesnih ozljeda, tri krađe, jedno dovođenje u opasnost života ili imovine… Državna odvjetništva postupala su tijekom 2023. u 33 slučaja zločina iz mržnje.

Vladin Ured objavio je i da je te iste godine policija evidentirala 23 kaznena djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Od toga ih je šest počinjeno zbog mržnje prema nacionalnom porijeklu i to prema Hrvatima, još šest zbog spolne orijentacije, četiri zbog mržnje prema Srbima, tri zbog rasne pripadnosti, a po jedno zbog mržnje prema Židovima i Muslimanima.

Pravomoćne osude zbog mržnje

Državno odvjetništvo postupalo je u 16 slučajeva javnog poticanja na nasilje i mržnju, a tijekom 2023. donijeto je i devet pravomoćnih osuđujućih presuda – pet zbog poticanja na mržnju zbog spolne orijentacije, a četiri zbog mržnje prema nacionalnom porijeklu.

Prema službenoj statistici u 2023. zabilježen je 171 prekršaj motiviran mržnjom. Najviše ih je sankcionirano prema Zakonu o diskriminaciji, čak 87. Zatim slijede slučajevi kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te kršenja Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Mržnja gotovo prema svima

Ukupno 36 slučajeva bilo je motivirano mržnjom prema drugim narodima te se veličalo ustaštvo. U 34 počinitelji su vrijeđali po nacionalnoj pripadnosti. U 27 slučajeva radilo se o ispoljavanju mržnje prema Srbima.

Slijedi 19 slučajeva prekršaja zbog rasne pripadnosti, te još 16 zbog vjeroispovijesti. Dogodilo se i sedam prekršaja zbog mržnje prema Romima te po šest zbog mržnje prema Hrvatima i Bošnjacima…

U 2023. donijete su i 32 pravomoćne osuđujuće presude zbog prekršaja motiviranih mržnjom, navodi vladi Ured za ljudska prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare